Človek zakrivil nesrečo indonezijskega Boeinga?

Za sredino nesrečo potniškega letala indonezijske letalske družbe Garuda Boeing 737-400, v kateri je umrlo 22 ljudi, je najverjetneje kriva človeška napaka, je razkril predstavnik indonezijske policije.

Objavljeno
08. marec 2007 13.34
Razbitine letala
Džakarta - Za sredino nesrečo potniškega letala indonezijske letalske družbe Garuda, v kateri je umrlo 22 ljudi, je najverjetneje kriva človeška napaka, je danes razkril tiskovni predstavnik indonezijske policije. Vendar policija še preiskuje, ali ni morda prišlo tudi do kakega kaznivega dejanja, je povedal inšpektor Sisno Adiwinoto.

Timms: Ugibati o vzrokih za nesrečo je še prezgodaj

Predstavnik Gerude Kerry Timms pa je po drugi strani branil varnostne ukrepe podjetja, meneč, da je za ugibanj o vzrokih za nesrečo še prezgodaj. Dokazov še ni, je menil. Kaže, da je do nesreče prišlo zaradi prevelike hitrosti letala ob pristajanju, ni pa znano, zakaj se je letalo pristajalni stezi približalo prehitro, je opozoril. Črno skrinjico letala so našli, a bo analiza v njej zbranih podatkov vzela nekaj časa. Preiskavo vodi indonezijski nacionalni odbor za varnost v prometu.

Letalo boeing 737-400 je bilo s 133 potniki in sedmimi člani posadke na poti iz prestolnice Džakarte v Yogyakarto, ki je prav tako na Javi, a na jugu tega otoka. Preživeli potniki so pričali o eksploziji in dimu na krovu letala, ki je zaradi prevelike hitrosti pri pristanku na letališču v Yogyakarti zdrsnilo s pristajalne steze, se zaustavilo na riževem polju, nato pa zagorelo. Gasilcem je bilo zaradi hude vročine več ur onemogočeno, da bi prišli do letala.