CNN: Zakaj State Department zdaj napada sla?

Televizija CNN je z mesta zločina v Bengaziju pobrala dnevnik ubitega ameriškega veleposlanika Christopherja Stevensa.

Objavljeno
24. september 2012 10.19
Posodobljeno
24. september 2012 14.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Tiskovni predstavnik ameriške vlade Philippe Reines je kritiziral televizijo CNN, ker se je dokopala do dnevnika pred dnevi ubitega ameriškega veleposlanika v libijskem mestu Bengazi in o tem tudi poročala. Reines je zatrdil, da je CNN izmaknil dnevnik z mesta zločina, njegovo vsebino pa objavil kljub nasprotovanju Stevensove družine.

»Kdo si upa z mesta zločina izmakniti dnevnik ubitega človeka, ga prebrati in razposlati preostalim članom redakcije, da ga še oni preberejo? In šele potem, ko je njegova radovednost potešena, morda poklicati sorodnike žrtve in pristojne organe?« se je še vprašal tiskovni predstavnik.

V CNN odgovarjajo, da o najdenem dnevniku sprva niso nameravali poročati - ob tem dodajajo, da poslopje veleposlaništva v Bengaziju tudi ni bilo ustrezno varovano -, da pa so pozneje ugotovili, da gre za vsebino, katere objava je v javnem interesu.

»Menimo, da je v interesu javnosti, da izve, kar smo sami izvedeli od več različnih virov, in sicer da so že pred napadom v Bengaziju obstajale grožnje in strah, da se bo to zgodilo, s čimer se odpira vprašanje, zakaj State Department ni naredil več, da bi zaščitil veleposlanika Stevensa in ostalo osebje na veleposlaništvu,« so po pisanju tiskovne agencije Reutes sporočili iz CNN. »Morda pa je pravo vprašanje, zakaj State Department zdaj napada sla?«

Ameriški veleposlanik Christopher Stevens in še trije člani diplomatskega osebja - nekdanja pripadnika posebnih enot ameriških marincev Tyrone Woods in Glen Doherty ter Sean Smith iz urada za informiranje - so bili 11. septembra ubiti v napadu na konzulat v Bengaziju.

Ameriški preiskovalci sicer preiskujejo možnost, da so napad organizirali s teroristično organizacijo Al Kaida povezani skrajneži, ki so protest proti filmu izrabili zgolj za pretvezo. Neimenovani ameriški uradnik je po pisanju BBC namreč dejal, da je bil napad v Bengaziju predobro usklajen, organiziran in izveden, da bi šlo le za spontan protest zaradi filma.