Correa zaprisegel

Pred ekvadorskim kongresom je zaprisegel novi predsednik te države, kandidat levice Rafael Correa. Correa se bo med drugim posvetil tudi ustavni prenovi.

Objavljeno
15. januar 2007 18.59
Novi ekvadorski predsednik Rafael Correa
Quito - Pred predsednikom ekvadorskega kongresa je danes prisegel novi predsednik te države, levičarski Rafael Correa, ki mu je prebivalstvo na novembrskih volitvah podelilo predsedniški mandat. Slovesnosti se je udeležilo devet tujih predsednikov, med njimi tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Prenova ustave osrednja naloga Corree

Correa je ob izvolitvi napovedal, da se bo v skladu z željo državljanov po spremembah, ki so jo po njegovem mnenju jasno izrazili na volitvah, posvetil prenovi ustave, za kar namerava sklicati ustavodajno skupščino. Znova pa bo zaprosil tudi za članstvo Ekvadorja v Organizaciji držav izvoznic nafte (OPEC), iz katere je država izstopila leta 1992.

Še en udarec ZDA?

Zmago levičarskega Corree na novembrskih volitvah je sicer mogoče razumeti tudi kot nov udarec ZDA. Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je trn v peti Washingtonu, je namreč osebni prijatelj najnovejšega levičarskega predsednika na območju Latinske Amerike. Tudi Correa nasprotuje prostotrgovinskim sporazumom z ZDA, na ekvadorski obali Tihega oceana pa je ameriškemu vojaškemu oporišču zavrnil podaljšanje najema.