Črede ovac preplavile središče Madrida

Pastirji so opozorili na pravico do paše in selitve čred, ki ju ogroža širjenje mest.

Objavljeno
30. oktober 2011 17.13
Posodobljeno
30. oktober 2011 17.13
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Madrid - Skupina španskih pastirjev je ulice Madrida preplavila z okoli 5000 ovcami ter tako skušala opozoriti na svojo starodavno pravico do paše in selitve čred, ki ju ogroža širjenje mest. Pastirji v jesenskem času sicer na podoben način promet v španski prestolnici ovirajo že skoraj 20 let, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po besedah Jesusa Garzona, predsednika pastirskega združenja, katerega korenine segajo v leto 1273, na ta način skušajo uveljaviti pravico do uporabe črednih poti, ki so obstajale, še preden je Madrid zrasel iz podeželske vasice v metropolo.

Pastirji smejo uporabljati okoli 125.000 kilometrov stez za sezonsko selitev živine z višavskih pašnikov, kjer pasejo poleti, proti pašnikom v toplejših krajih. Tovrstne selitve v Španiji vsako leto zajamejo okoli milijon glav živine, pretežno ovac in govedi.

Nekatere od stez služijo svojemu namenu že več kot 800 let. Madrid prečkata kar dve poti, po katerih naj bi se živina selila od severa proti jugu. Ena od njiju izvira celo iz leta 1372.

Madrid je namreč postal prestolnica španske države, potem ko je kralj Filip II. leta 1561 tja preselil svoj dvor. Tako se danes eden osrednjih madridskih trgov Puerta del Sol prekriva z eno od glavnih pastirskih poti.