Črna gora danes parafira pridružitveni sporazum z EU

Evropski komisar za širitev Olli Rehn in črnogorski premier Željko Šturanović bosta parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju Črne gore k članstvu v Evropski uniji.

Objavljeno
15. marec 2007 08.29
Evropski komisar za širitev Olli Rehn
Podgorica - Črna gora bo danes naredila korak k članstvu v Evropski uniji s parafiranjem sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Po napovedih črnogorske vlade bosta sporazum v Podgorici parafirala evropski komisar za širitev Olli Rehn in črnogorski premier Željko Šturanović.

Črna gora je pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu z EU začela oktobra 2005 v okviru Srbije in Črne gore, a je EU pogajanja prekinila v začetku maja lani zaradi nezadostnega sodelovanja Beograda s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Po razglasitvi neodvisnosti 21. maja lani je Podgorica nadaljevala pogajanja z unijo, Srbija pa še ne zaradi nesodelovanja s Haagom. Tehnični del pogajanj se je končal 1. decembra lani, ko je EU sporočila, da mora Črna gora do parafiranja sporazuma izboljšati administrativne kapacitete, predvsem v carini.

Parafiranju bo sledil podpis sporazuma, v veljavnost pa bo stopil po ratifikaciji v parlamentih Črne gore in držav članic EU.

Črna gora, kjer se bo Rehn po napovedih sešel tudi s črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem in predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, bo sicer njegova druga postaja na dvodnevni turneji po Balkanu. Komisar bo turnejo začel danes v Albaniji, kjer se bo sešel z državnim vrhom in predstavniki opozicije, sklenil pa v petek v BiH s srečanjem z visokimi predstavniki države.