Črna Gora korak bliže EU

Evropski komisar za širitev Olli Rehn in črnogorski premier Željko Šturanović sta danes v Podgorici parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju.

Objavljeno
15. marec 2007 20.04
Željko Šturanović
Podgorica - Evropski komisar za širitev Olli Rehn in črnogorski premier Željko Šturanović sta danes v Podgorici parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju. "Gre za korak naprej na poti do članstva Črne gore v EU," je ob tem dejal komisar Rehn. Strani bosta sporazum uradno podpisali v prihodnjih mesecih.

Rehn je po podpisu izrazil prepričanje, da bo sporazum predstavljal trden okvir za nadaljnji gospodarski, politični in institucionalni razvoj Črne gore. "Parafiranje predstavlja prelomno točko in je močna vzpodbuda za nadaljnje reforme v Črni gori," je dodal Šturanović.

EU je pogajanja o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju s takratno državno skupnostjo Srbijo in Črno goro začel oktobra leta 2005. Pogajanja med EU in SČG so potekala "dvotirno", vendar je dvotirnost veljala le v tehničnem smislu, v političnem pa ne.

V začetku maja lani so bili pogovori o sporazumu zaradi nezadovoljivega sodelovanja Beograda s haaškim sodiščem prekinjena, Bruselj pa je po referendumu, na katerem se je Črna gora maja odločila za neodvisnost, napovedal ločeno nadaljevanje pogovorov. Ti so s Podgorico ponovno stekli septembra lani.

Po Hrvaški in Makedoniji je Črna gora tretja od držav na območju nekdanje Jugoslavije, ki bo imela z EU sklenjen omenjeni sporazum. Poleg Srbije sporazuma še ni sklenila tudi Bosna in Hercegovina. EU je v zvezi z BiH izrazila razočaranje nad počasnostjo reform na ključnih področjih za delovanje države.

Prav iz tega razloga bo Rehn v petek obiskal Sarajevo. Lokalne oblasti naj bi med obiskom pozval h krepitvi prizadevanj za izvedbo reform, ki jih zahteva Bruselj.