Črne ječe na Kitajskem

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je sporočila, da na Kitajskem obstaja vrsta nelegalnih pripornih centrov, v katerih so kitajski državljani brez obtožnice zaprti po več mesecev.

Objavljeno
12. november 2009 10.59
Moškega so obtožili spolnega nasilja
Ma. J.
Ma. J.
Peking - Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je sporočila, da na Kitajskem obstaja vrsta nelegalnih pripornih centrov, v katerih so kitajski državljani brez obtožnice zaprti po več mesecev. Omenjeni centri, imenovani črne ječe, se pogosto pogosto »skrivajo« v državnih hotelih, domovih za ostarele in psihiatričnih bolnišnicah.

Po podatkih organizacije so med priprtimi običajni ljudje, ki so v Peking pripotovali zato, da bi na državni urad za pisma in klice naslovili pritožbe zaradi nepravičnega ravnanja lokalnih oblasti. Organizacija je sporočila, da ljudi pogosto ugrabijo na ulicah in jih odpeljejo v pripore, kjer jim včasih odvzamejo vso lastnino, jih pretepejo in več mesecev ne povedo, zakaj so sploh priprti.

Kitajska je obstoj črnih ječ sicer že večkrat zanikala, čeprav so o njih poročali tudi državni mediji. Časnik China Daily je tako prejšnji teden poročal o sojenju čuvaju v eni izmed teh ječ, ki je posilil 20-letno žensko.