Črno nebo nad Srednjo Ameriko

Srednjo Ameriko je dosegla močna tropska nevihta, ki je za sabo pustila pravo opustošenje. Zaradi poplav, zemeljskih plazov in silovitega vetra je življenje izgubilo več kot sto ljudi.

Objavljeno
31. maj 2010 10.57
Mo. Z., Ma. J.
Mo. Z., Ma. J.
Guatemala - Srednjo Ameriko je dosegla močna tropska nevihta, ki je za sabo pustila pravo opustošenje. Zaradi poplav, zemeljskih plazov in silovitega vetra je življenje izgubilo več kot sto ljudi. Najhuje je bilo v Gvatemali, kjer je po trditvah oblasti življenje izgubilo 82 ljudi, v Hondurasu 14, v Salvadorju pa devet oseb. Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj veliko ljudi še vedno pogrešajo.

Tropska nevihta Agatha je prva, ki je v letošnjem letu dosegla Srednjo Ameriko. Na območje jo je že v soboto prineslo s Pacifika, najprej pa je opustošila mejo med Mehiko in Gvatemalo. Vremenoslovci napovedujejo, da osrednjo Ameriko močno deževje čaka tudi v naslednjih dneh.

V Gvatemali je življenje izgubilo najmanj 83 ljudi, komunikacija s številnimi mesti in vasmi je prekinjena, mostovi in ceste pa so bodisi uničeni bodisi prehod preko njih ni mogoč. "Utrpeli smo veliko žrtve," je dejal gvatemalski predsednik Alvaro Colom. "Sedaj smo že pri naslednjem koraku, in sicer da ljudem zagotovimo zatočišča." Po podatkih oblasti je samo v Gvatemali domove zapustilo kakih 80.000 ljudi, gvatemalska vlada pa je države že pozvala k doniranju tako finančne kot humanitarne pomoči. Gvatemala si sicer še vedno ni opomogla od izbruha vulkana Pacaye, zaradi česar je moralo že v četrtek domove zapustiti nemalo ljudi.

Izredne razmere so zaradi neurja razglasili tudi v Hondurasu, kjer je moralo domove zapustiti okoli 3000 ljudi, in v Salvadorju, kjer so oblasti izredne razmere razglasile potem, ko je močno narasla reka Acelhuate, ki se vije skozi prestolnico, začela poplavljati. Po besedah salvadorskega predsednika Mauricia Funesa je življenje izgubilo devet ljudi, kakih 8000 pa je zapustilo svoje domove.

Mednarodna skupnost se je medtem že odzvala na prošnje prizadetih držav. Francija je tako sporočil, da bo poslala prve pakete humanitarne pomoči; Kolumbija, Združene države Amerike in Mehika pa so na voljo ponudile svoja letala, ki bodo pomagala pri razdeljevanju pomoči in evakuaciji prebivalcev.