Črnogledo poročilo glede Iraka

Skupina britanskih častnikov in strokovnjakov za protiobveščevalno dejavnost opozarja na poslabšanje razmer v Iraku in da ameriškim silam grozi možnost ponižujočega umika.

Objavljeno
01. marec 2007 13.41
iraški uporniki pod nadzorom iraških policistov
Bagdad - Ameriške sile imajo na voljo šest mesecev, da vzpostavijo red v Iraku, sicer jim grozi propad v stilu Vietnama. O tem danes pišejo britanski časniki, ki se sklicujejo na poročilo, ki so ga pripravili svetovalci poveljnika ameriških sil v Iraku, generala Davida Petraeusa. Skupina, v kateri so tako častniki in strokovnjaki za protiobveščevalno dejavnost, je še opozorila, da se razmere v Iraku poslabšujejo in da ameriškim silam grozi možnost ponižujočega umika.

Kot še piše The Times, se skupina zaveda, da ZDA nimajo na voljo več kot šest mesecev časa za ponovno vzpostavitev reda v Iraku, sicer bodo morale uresničiti načrt B naglega umika in razdeljeno državo prepustiti njeni usodi. Guardian pa piše, da se ameriška stran zaveda časovnega pritiska in da vse skupaj vsak dan postaja težje.

Načelnik generalštaba britanske vojske, general Richard Dannatt, pa je danes med obiskom v Maleziji izjavil, da bodo britanske sile ostale v Iraku, dokler misija ne bo končana, in sicer kljub načrtovanemu umiku 1600 vojakov. Povedal je tudi, da bodo načrt umika izpeljali, vendar pri tem ni podrobneje navedel časovnega načrta popolnega umika.

Kot je minuli teden napovedal britanski premier Tony Blair, bo London število svojih vojakov v Iraku v prihodnjih mesecih s 7100 zmanjšal na 5500.