Croatia Forum 2013: V ozadju diplomatski spori

Slovenskega zunanjega ministra ni bilo »iz osebnih razlogov«, madžarskega pa zaradi energetskega spora med državama.

Objavljeno
03. oktober 2013 20.59
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Vloga energetike v mednarodnih odnosih je bila eden osrednjih tem srečanja Croatia Forum, ki se je danes končalo v Dubrovniku. Rdeča nit pogovorov, ki sta jih zaznamovala tudi odsotnost slovenskega in madžarskega vodje diplomacije Jánosa Martonyija in Karla Erjavca, je bila evropska energetska varnost.

Dejan Vodovnik, dopisnik

Konferenca, ki je nasledila dosedanja srečanja – hrvaška diplomacija jih je najprej imenovala Croatia Summit (na teh so več let sodelovali tudi predsedniki iz različnih držav regije), letos pa je srečanje preimenovala v Croatia Forum, ki naj bi preraslo v srečanja zunanjih ministrov –, je bila zaznamovana s posebno simboliko.

Osrednja tema letošnje dvodnevne konference je bila evropska energetska varnost, posamezne teme pa so vključevale vse, kar je povezano z energetiko. Takšna je bila tudi tema prvega dne o vlogi energetike v mednarodnih odnosih.

»Vprašanja energetike so hkrati gospodarska in strateška vprašanja, zato je krepitev energetske varnosti na evropski ravni pravzaprav iskanje ravnotežja med komercialnimi in političnimi interesi,« je bilo rečeno v eni od razprav.

Prav preplet politike in gospodarstva je pomembno zaznamoval srečanje v Dubrovniku, saj je le dan pred začetkom madžarska vlada naložila upravi energetske družbe Mol, naj pripravi pogoje za prodajo 49-odstotnega deleža, ki ga ima v hrvaški Ini. To je bil pravzaprav le zelo sporočilen odziv Budimpešte na hrvaško objavo mednarodne tiralice in evropskega pripornega naloga za predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija. Ta se že nekaj časa ne odziva na pozive hrvaških pravosodnih organov k zaslišanju v primeru dajanja podkupnine Ivu Sanaderju za pridobitev upravljavskih pravic v hrvaški nacionalni družbi Ina.

Uradno so v Budimpešti dan pred začetkom energetskega foruma v Dubrovniku odpovedali tudi udeležbo madžarskega zunanjega ministra Jánosa Martonyija.

Udeležbo odpovedal tudi Karl Erjavec

Srečanja v Dubrovniku bi se moral udeležiti tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, kar so potrjevale številne uradne napovedi, tudi iz visokih diplomatskih virov. Ti so napovedovali krajši sestanek slovenskega vodje diplomacije in njegove hrvaške kolegice Vesne Pusić, na katerem bi se dogovorila za srečanje o načinu »reševanja spora o Ljubljanski banki v skladu z marčnim memorandumom, podpisanim na Mokricah«.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je »iz osebnih razlogov« tik pred začetkom foruma odpovedal prihod na srečanje, za pot v Dubrovnik pa pooblastil slovenskega veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka. Kaj naj bi bilo vzrok za odpoved prihoda v Dubrovnik, uradni viri ne omenjajo, neuradno pa je mogoče slišati, da je bil v ozadju Erjavčevega »ne« tudi dogodek, ki se je pred nekaj meseci zgodil na Brdu: hrvaška ministrica za zunanje zadeve je, kljub drugačnemu dogovoru, v javnost posredovala pismo, ki je na naslov obeh diplomacij prišlo iz Basla, povezano pa je z nadaljevanjem reševanja spora o (N)LB.