Čustven obisk Berlina

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu se mudi v Nemčiji, kjer se je srečal z nemško kanclerko in zunanjim ministrom. Netanjahu je ob tem predlagal "zmagovalno formulo: demilitarizirano palestinsko državo, ki priznava judovsko državo".

Objavljeno
27. avgust 2009 14.33
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja na srečanju v Berlinu pozvala k ustavitvi gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, izraelski premier pa je v odzivu na omenjeni poziv medijem dejal, da pa niso sprejeli nobenih odločitev. "Predlagali smo, da bi se brez predpogojev srečali s Palestinci," je dejal Netanjahu in dodal, da je predlagal "zmagovalno formulo: demilitarizirano palestinsko državo, ki priznava judovsko državo".

Merklova je ob tem opozorila, da je ustavitev gradnje judovskih naselbin ključni element za ponovno oživitev mirovnih pogovorov, hkrati pa izrazila prepričanje, da so obeti za mirovne pogovore trenutno "zelo dobri". "Želimo, da obstaja država Izrael, v kateri se bodo ljudje počutili varne," je dodala.

Merklova in Netanjahu sta se sicer sestala v času, ko naj bi Nemčija posredovala v pogovorih med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas o izmenjavi več sto palestinskih zapornikov v zameno za izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki ga na območju Gaze zadržujejo več kot tri leta.

Izraelski premier se je na srečanju z Merklovo zavzel tudi za nove, ostrejše sankcije proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. "Nimamo veliko časa," je dejal Netanjahu. Tudi če Varnostnemu svetu Združenih narodov zaradi nasprotovanja Rusije ali Kitajske ne bo uspelo sprejeti ostrejših sankcij, bi lahko "koalicija voljnih" sprejela lastne ukrepe, je dodal.

Merklova je ob tem dejala, da bodo morali premisliti o "resnejših korakih", vključno z energetskimi sankcijami, če Iran do naslednjega meseca ne bo uresničil mednarodnih obvez.

Netanjahu je od nemškega časnika Bild v Berlinu sicer prejel izvirne arhitekturne načrte za izgradnjo koncentracijskega taborišča Auschwitz med drugo svetovno vojno. Načrti bodo na ogled v spominskem centru holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu.

V sklopu štiridnevne turneje po Evropi se je izraelski predsednik vlade sestal tudi z zunanjim ministrom, izzivalcem Merklove na nemških volitvah 27 septembra, Frankom-Walterjem Steinmeierjem.

Ogledal si bo tudi vilo na jezeru Wannsee, kjer so nacisti januarja leta 1942 sprejeli končno odločitev - množično izkoreninjenje židov. Pričakuje, da bo ogled vile "čustven" . Tako bo prvi izraleski predsednik vlade, ki si bo ogledal muzej, odprt leta 1992 ob 50 letnici omenjene konference.

Netanyahu je prišel v Berlin iz Londona, kjer se je srečal z britanskim kolegom Gordonom Brownom in posebnim ameriškim odposlancem za Bližnji vzhod Georgem Mitchellom.