Dačić in Thaçi dosegla dogovor o telekomunikacijah in energiji

Dačić ocenjuje, da je Srbija s tem izpolnila vse pogoje za to, da najpozneje januarja začne pristopna pogajanja z EU.

Objavljeno
09. september 2013 11.17
AUSTRIA-EU-KOSOVO-SERBIA-POLITICS-DIPLOMACY-FORUM-EUROPE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Predsednika vlad Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaçi, sta v šestnajstem krogu dialoga V Bruslju dosegla dogovor o ureditvi telekomunikacijskega in energetskega sektorja na severu Kosova, piše Slovenska tiskovna agencija.

Srbski premier je po koncu dialoga izrazil prepričanje, da ni več ovir za to, da Srbija najpozneje januarja, po njegovih pričakovanjih pa celo že do konca decembra, začne pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Izpostavil je tudi, da bodo Srbi na severu Kosova za klice med Srbijo in Kosovom plačevali enako kot doslej, torej kot za lokalne, ne mednarodne klice, ter da bodo srbski operaterji ohranili svoje licence do razpisa, ki ga ne bo mogoče izvesti pred letom 2015.

Kosovo bo dobilo mednarodno klicno številko +383, za katero bo zaprosila tretja država, članica EU. Dačić ocenjuje, da ta v praksi ne bo začela delovati še nekaj let.

Osrednja tema dialoga so bile sicer priprave na lokalne volitve, ki bodo 3. novembra na Kosovu. Srbski premier je ocenil, da je bil pri tem dosežen velik napredek, in Srbe pozval, naj gredo volit.

»Sprejeli smo nekaj pomembnih odločitev, ki bodo prispevale k zagotovitvi poštenih volitev in največje možne volilne udeležbe,« pa je po pisanju STA sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton.

Predsednika vlad sta se po njenih besedah dogovorila, da se bo v prihodnjih dneh znova sestala delovna skupina za volitve pod vodstvom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo poskrbela za to, da bodo odločitve izvedene pravočasno.

V EU vseskozi poudarjajo, da je treba volitve pripraviti zelo dobro in zagotoviti veliko udeležbo, saj bodo le tako verodostojne. Ashtonova je obe strani pred dnevi pozvala, naj priprave nadaljujeta enako intenzivno kot doslej in naj odprta vprašanja rešujeta zrelo.

Naslednji krog pogajanj po volitvah

Čeprav se je omenjala možnost, da bi bil naslednji krog dialoga še ta mesec, je Dačić povedal, da bo ta šele po lokalnih volitvah na Kosovu in da se bodo pogovori do takrat nadaljevali le na ravni delovnih skupin.

Občutno in trajno izboljšanje odnosov je sicer za obe strani pogoj za napredek na poti v EU. Potem ko sta Beograd in Priština aprila dosegla zgodovinski dogovor o delovanju srbske večine na severu Kosova, je Srbija dobila obljubo, da bo v primeru uresničevanja dogovora najpozneje januarja začela pristopna pogajanja z Unijo. Kosovo pa je po drugi strani dobilo zagotovilo, da bo začelo pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu, ki je sicer ključna, a za razliko od pristopnih pogajanj šele začetna postaja na poti v Unijo.

V EU vseskozi opozarjajo, da je za napredek ključno dosledno izvajanje dogovorov o normalizaciji odnosov in da bodo to budno spremljali. Komisija bo o uresničevanju dogovora poročala oktobra v okviru rednega letnega širitvenega pregleda, še piše STA.