Dalajlama se umika iz politike

Tibetanski duhovni in politični voditelj dalajlama je najavil dolgo pričakovano odločitev, da se umika iz politike in svoje politične pristojnosti preda v roke izvoljenemu predstavniku Tibeta. Kot je pojasnil, bo to dejanje na dolgi rok koristilo njegovim rojakom.

Objavljeno
10. marec 2011 10.04
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
New Delhi - Dalajlama je zaprosil tibetanski parlament, ki ima začasen sedež v Indiji, da ga razreši funkcije političnega voditelja Tibetancev. To bo storil na izredni seji prihodnji teden.

Tibetanski politični in duhovni vodja meni, da si mora njegovo ljudstvo samo izbrati novega političnega voditelja. »Od začetka leta 1960 vztrajam, da Tibetanci potrebujejo voditelja, ki ga bodo izvolili sami,« je povedal v indijskem mestu Daramsali. Pojasnil je, da ne odhaja zato, ker se izogiba odgovornosti ali ker je izgubil upanje, pač pa zato, »ker je očitno napočil čas«, za novo politično avtoriteto.

Pred napovedanim umikom iz politike, je kitajske oblasti vnovič pozval k večji transparentnosti njihove politike. »Kitajsko prebivalstvo je najštevilčnejše, država pa postaja največja svetovna sila. Občudujem njen gospodarski razvoj. Veliko lahko pripomore k napredku človeštva in svetovnemu miru. A si moraj najprej zaslužiti spoštovanje in zaupanje svetovne skupnosti,« je povedal voditelj izgnanega ljudstva. Dalajlama namreč od leta 1959 - po neuspelem poskusu upora proti kitajskim oblastem - živi v sosednji Indiji. Od Kitajske ne zahteva, da prizna samostojnost Tibeta, ampak da mu dodeli nekaj avtonomije.

Kitajska vztrajno zavrača njegove in zahteve Tibetancev. Peking privržencem dalajlame namreč očita, da poskušajo Tibet ločiti od matične države. Današnje oznanilo tibetanskega vodja je Kitajska že označila za »prevaro«. »V zadnjih letih je večkrat naznanjal upokojitev. S tem želi le zavesti mednarodno skupnost,« je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Jiang Yu. »Vlada v izgnanstvu je nezakonita organizacija, ki je nihče ne priznava«.

Po poročanju BBC njegovega političnega naslednika čaka izredno zahtevna naloga, saj nihče ne uživa take podpore ljudstva kot on.