Damask: Ameriško-ruski dogovor pomeni »zmago za Sirijo«

Dogovor bo prispeval k pričetku mirovnih pogovorov med režimom Bašarja al Asada in opozicijskimi uporniki, meni sirski minister za nacionalo spravo.

Objavljeno
15. september 2013 17.41
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Damask - Ameriško-ruski dogovor za uničenje sirskega kemičnega orožja je preprečil vojno in pomeni "zmago za Sirijo", je v prvem odzivu Damaska danes dejal sirski minister za nacionalno spravo Ali Haidar. Menil je še, da bo dogovor prispeval k pričetku mirovnih pogovorov med režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada in opozicijskimi uporniki.

"Po eni strani bo Sircem omogočil izhod iz krize, po drugi strani pa je preprečil vojaško posredovanje proti Siriji," je o dogovoru dejal Haidar v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti.

Gre za prvi odziv sirske vlade na dogovor med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, ki sta ga sklenila v soboto v Ženevi. Dogovor med drugim predvideva, da mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti takojšen in neomejen dostop do teh zalog, najkasneje do novembra. Sirsko kemično orožje mora biti odstranjeno ali uničeno do sredine leta 2014, uničeno pa bi moralo biti zunaj Sirije.

Obe pogajalski strani sta se še strinjali, da če bo Sirija kršila pogoje konvencije o prepovedi kemičnega orožja, bo Varnostni svet Združenih narodov, v katerem ima Rusija tako kot ZDA pravico veta, sprejel za zdaj še nedoločene ukrepe.

Dogovor "omogoča mednarodno podporo za vse predstavnike sirskega ljudstva, da sedejo za pogajalsko mizo in na naslednji stopnji rešijo svoje notranje probleme," je v pogovoru še dejal Haidar in dodal, da dogovor ni samo priložnost za rešitev problema kemičnega orožja, temveč je tudi priložnost za reševanje vseh sirskih problemov v prihodnosti.

Haidar se je pri tem zahvalil Rusiji, ki je dala pobudo za dogovor. "Dogovor je rezultat naporov ruske diplomacije in vodstva. Je zmaga za Sirijo, ki je bila dosežena s pomočjo naših ruskih prijateljev," je še dejal Haidar.

Kerry: Ameriška grožnja Siriji s silo ostaja

Grožnja ameriškega vojaškega posredovanja proti Siriji ostaja in je resnična, je danes v Jeruzalemu dejal ameriški državni sekretar John Kerry, dan potem ko je z Rusijo sklenil dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je poudaril, da pri urejanju mednarodnih zadev ni prostora za prazne besede.