»Dan mladosti, dan radosti«

Ob 30. obletnici smrti nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita so v njegovi rojstni vasi Kumrovec pripravili več slovesnosti, ki so jih poimenovali dan mladosti - dan veselja.

Objavljeno
22. maj 2010 20.11
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Zagreb - V Kumrovcu so bili tudi protesti proti Titu z naslovom V Kumrovcu proti Titu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na kumrovškem dnevu mladosti-dnevu radosti se je danes po podatkih policije zbralo okoli 10.000 ljudi, na protestih proti poveličevanju Titovih zločinov in totalitarnega komunističnega režima pa nekaj sto.

Predsednik Zveze društev Josip Broz Tito Tomislav Badovinac je poudaril, da letos praznujejo 65. obletnica zmage nad fašizmom v drugi svetovni vojni, v kateri so sodelovali tudi hrvaški antifašisti, ki so Hrvaško postavili na stran zmagovalcev. Zbrane so nagovorili tudi predstavniki antifašističnih borcev in zvez društev Josip Broz Tito iz BiH, Makedonije in Srbije.

Na shodu proti Titu, ki ga je organiziralo Združenje proti poveličevanju Tita in totalitarnega komunističnega režima pa so ob prepevanju domoljubnih pesmi med drugim prebrali razglas, v katerem so poudarili, da v duhu revolucije Sveta Evrope in deklaracije hrvaškega sabora o obsodbi zločinov totalitarnega komunističnega režima in gibanje želijo opozoriti hrvaško javnost in predstavnike oblasti, da je v celoti nesprejemljivo, da se v Kumrovcu častijo zločini proti hrvaškemu narodu, kršijo hrvaški zakoni ter omalovažujeta čast in ugled Hrvaške.

Tito se je rodil v Kumrovcu hrvaškemu očetu Franju Brozu in slovenski materi Mariji Javoršek. Čeprav obstajajo različni datumi njegovega rojstva, je kot dan njegovega rojstva obveljal 7. maj 1892. Kasneje je kot Titov rojstni dan veljal 25. maj. Po drugi svetovni vojni se je ta datum v maniri kulta osebnosti slavil kot dan mladosti. Z njim je bila povezana štafeta mladosti, med katero so več kot štiri desetletja po celotni državi prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu.