Dan po streljanju na frankfurtskem letališču: islamistične sledi zločina

Čedalje več je znamenj, da je bil mladi, 21-letni Arid Uka, ki je v sredo na frankfurtskem letališču streljal na avtobus z ameriškimi vojaki, islamist.

Objavljeno
03. marec 2011 16.49
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Berlin - To so preiskovalci odkrili med preiskavo njegovih spletnih povezav. Z vzdevkom Abu Reyyan je bil na enem od spletnih socialnih omrežij, denimo, povezan s »pridigarjem sovraštva«, Maročanom Šejk Abdellatifom, ki so ga v Nemčiji prijeli prejšnji mesec. Poleg tega je na spletu objavljal različne džihadistične vsebine. Po podatkih, ki so jih doslej zbrali preiskovalci, storilec ni povezan z nobeno radikalno organizacijo.

V bližini Kosovske Mitrovice rojeni Albanec Uka živi v Nemčiji od leta 1991. Živel je v Frankfurtu, od januarja je delal v mednarodnem poštnem centru na letališču. Kraj, kjer je izvedel napad na avtobus, je javno dostopen. Atentator je kot delavec na letališču lahko spremljal prevoze na letališču. Na ameriške vojake je streljal s pištolo, pri sebi je imel večjo količino streliva. Smrtni žrtvi sta bili dve, še dva vojaka je huje ranil. Zbežal je, ko je neuspešno poskušal na novo napolniti pištolo. Policija ga je prijela v letališkem poslopju.

Poročanje nemških medijev, češ da je med streljanjem vpil »Alah je velik!«, še ni bilo potrjeno. Na prvem zaslišanju po prijetju je zločin menda priznal in pojasnil, da je želel usmrtiti ameriške vojake. Njegova tarča je bila manjša skupina vojakov, ki so prileteli iz Anglije in bi se morali odpeljati v bazo v Ramsteinu. Od tam bi odšli na misijo v Irak ali Afganistan. Ameriška oblast primer obravnava zelo resno, v Frankfurt so že pripotovali preiskovalci FBI. V zvezi z Nemčijo je bilo v zadnjih letih sicer več sporočil skrajnih skupin, v katerih so se kot cilji napadov omenjale ameriške tarče na nemških tleh.

Po besedah hessenskega notranjega ministra Borisa Rheina kljub storilčevim spletnim povezavam z znanimi islamisti nimajo podatkov o obstoju teroristične celice, v kateri bi deloval Uka. Še več, na podlagi njegovih objav na spletu sumijo, da se je radikaliziral šele v zadnjih tednih. Menda je tudi hotel oditi v Afganistan. Rhein je prepričan, da se je zgodil atentat, »ki je prišel iz nič«. V nobeni od njihovih protiterorističnih baz podatkov o skrajnežih storilec ni bil omenjen. Tudi v njegovi domovini, na Kosovu, nimajo podatkov, ki bi lahko napeljevali k sklepu, da bi lahko bil skrajnež.

Na frankfurtskem letališču so po atentatu uvedli stroge varnostne ukrepe. Po njem se sprehajajo policisti z neprebojnimi jopiči in avtomatskim orožjem. Novi zvezni minister za notranje zadeve Hans-Peter Friedrich je pojasnil, da strožjih varnostnih ukrepov ne bodo uvedli po vsej Nemčiji. Zaradi domnevno neposredne ogroženosti so novembra lani v Nemčiji okrepili protiteroristične ukrepe in tudi navzočnost oboroženih policistov na javnih krajih. Po novem letu so stroge ukrepe začeli postopno opuščati.