Dan žalovanja na Novi Zelandiji zmotil manjši potres

Natanko teden dni po katastrofalnem potresu v mestu Christchurch, danes na Novi Zelandiji poteka dan žalovanja. Za minuto so po tednu dni prvič obstali tudi reševalci, ki še vedno iščejo okoli sto pogrešanih.

Objavljeno
01. marec 2011 14.49
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Christchurch - Nova Zelandija je danes za dve minuti obstala v tišini. Obmolknili so mediji, obmiroval je promet, zastave so plapolale na polovici drogov, reševalci, ki med ruševinami še vedno iščejo pogrešane, pa so odložili svoje orodje. »Tu sem se rodil, tu živim in tu bom umrl. To je moj dom in boli me, ko ga vidim v takem stanju,« je povedal prebivalec Christchurcha Mike Cochrane.

Spominsko slovesnost je vodil premier Joh Key, potekala pa je pred ruševinami mestne katedrale, pod katero je še vedno zakopanih okoli 20 trupel. Žalujoči so z območij, ki jih je potres najbolj prizadel, zbrali koščke ruševin in jih pokrili s praprotjo, simbolom Novozelandcev. »To so temni časi, vendar se bomo pobrali in gradili dalje,« je povedal Key.

Včeraj so pokopali najmlajšo žrtev potresa - štiriletnega dečka. Danes pa bo potekala pogrebna slovesnost za 22-letnega Jaimeja Gilberta. Oblasti so doslej identificirale šest ljudi od nekaj več kot 150 trupel, ki so jih prepeljali v mrtvašnico, piše BBC.

Vlada je že sporočila, da bo začela s preiskavo, s katero bo poskušala ugotoviti, zakaj so se nekatere zgradbe ob potresu zrušile kot hišice iz kart, med njimi tudi sedež lokalne televizije. »Potresa seveda ne moremo preprečiti, lahko pa za družine umrlih najdemo odgovore, kaj vse je šlo narobe,« je povedal Key. Vlada je še sporočila, da bodo vsakemu, ki zaradi potresa ne more v službo, nakazali finančno pomoč.

Poleg mnogih žrtev se tamkajšnje bolnišnice soočajo tudi s številnimi prezgodaj rojenimi otroki. »Potresi pospešijo zadeve pri mamicah, ki so že visoko noseče,« je povedal predstavnik tamkajšnje zdravniške zbornice David Meates. Po potresu 22. februarja so v porodnišnico predčasno pripeljali okoli 76 mamic.

Da so tla še vedno nemirna, je danes opozoril potres z jakostjo 4,5, ki je znova prestrašil še vedno razburjene prebivalce Nove Zelandije. O novonastali škodi ne poročajo, so pa tamkajšnji prebivalci povedali, da je bil zelo podoben popotresnim sunkom, ki so minuli teden močno oteževali delo reševalcem.

Novo Zelandijo je pretekli teden stresel potrest z jakostjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici. Življenje je doslej izgubilo 154 ljudi, oblasti pa opozarjajo, da bi se lahko število povzpelo na 240, saj mnoge še vedno pogrešajo. Zadnjega preživelega so našli v sredo. Nastalo gmotno škodo ocenjujejo na 15 milijard ameriških dolarjev.