Darfur ena od prioritet Ban Ki Muna

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je dejal, da bodo pospešena prizadevanja za rešitev krize v sudanski pokrajini Darfur ena od njegovih prednostnih nalog.

Objavljeno
09. januar 2007 09.52
Ban Ki Mun
New York- Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu ZN od prevzema položaja 1. januarja 2007 dejal, da bodo pospešena prizadevanja za rešitev krize v sudanski pokrajini Darfur ena od njegovih prednostnih nalog, poleg vedno prisotne krize na Bližnjem vzhodu in drugih območij po svetu, kjer potekajo mirovne operacije ZN.

Ban Ki Mun je VS zagotovil, da bo gradil mostove in obnavljal zaupanje med državami članicami ZN ter sekretariatom ZN. Na sestanku VS, na katerem so govorili o grožnjah mednarodnemu miru in varnosti, je Ban Ki Mun zagotovil, da je predan svojim dolžnostim, VS pa je na koncu sprejel predsedniško izjavo. Predsedujoči VS v januarju, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, je napovedal tesno sodelovanje VS z generalnim sekretarjem pri vprašanjih svetovnega miru in varnosti.

Lani 450.000 prebivalcev Darfurja zapustilo svoje domove

Generalni sekretar se je zavzel za utrjevanje vloge ZN pri
preprečevanju spopadov, mirovnih operacijah in gradnji miru. Ob tem je menil, da je nekaj najbolj globokih problemov danes v Afriki, kjer bo zanj ena od prioritet Darfur. Opozoril je, da humanitarni položaj tam postaja vse slabši in o tem bo govoril z voditelji Afriške unije (AU) v prihodnjih dneh na vrhu v Adis Abebi.

Posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za Darfur Jan Eliasson se je medtem podal na novo misijo in bo po srečanjih v Adis Abebi z etiopsko vlado in z vodstvom AU odpotoval še v Sudan. Urad za koordinacijo humanitarnih zadev ZN (OCHA) je sporočil, da je moralo leta 2006 svoje domove zapustiti 450.000 prebivalcev Darfurja, dostop humanitarnih organizacij do ogroženega prebivalstva pa je padel na 64 odstotkov.

Na sedežu ZN je potekal tudi sestanek oddelka za mirovne operacije z državami, ki bodo morda prispevale enote v nove hibridne mirovne sile ZN in AU. Nekaj pripadnikov ZN je že na terenu, druga faza uresničitve dogovora med sudansko vlado in ZN pa predvideva namestitev okoli 1800 vojakov in 300 policistov. Cilj je sicer, da se v Darfur, kjer je trenutno le okoli 7000 pripadnikov misije AU, napoti 17.000 vojakov in 3000 policistov, pri čemer jih bo večina iz afriških držav, kot to zahteva sudanska vlada.

Potrebno je rešiti vprašanje statusa Kosova

Ban Ki Mun je sicer v svojem uvodnem nastopu v VS omenil tudi Kosovo in dejal, da je potrebno rešiti vprašanje statusa, ker bo v nasprotnem primeru ogrožena regionalna stabilnost JV Evrope. Ban Ki Mun se je zavzel za poglobitev dela bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, ZDA, Rusija) pri iskanju rešitve krize na Bližnjem vzhodu.

Posebej je omenil potrebo po nadaljnjem delu v Afganistanu ter kot grožnje svetovnemu miru in varnosti omenil tudi revščino in nalezljive bolezni. Glede Irana in Severne Koreje je pozval k enotnosti v mednarodni skupnosti in se zavzel za skupno delo na področju jedrske razorožitve.