"Darilo Irana Veliki Britaniji"

Iran in Velika Britanija sta rešili skoraj dva tedna trajajoči spor zaradi 15 britanskih vojakov in marincev, ki jih je iranska revolucionarna garda 23. marca zajela v Perzijskem zalivu.

Objavljeno
04. april 2007 21.03
Tony Blair
Teheran/London/Washington/Moskva - Iran in Velika Britanija sta rešili skoraj dva tedna trajajoči spor zaradi 15 britanskih vojakov in marincev, ki jih je iranska revolucionarna garda 23. marca zajela v Perzijskem zalivu.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč sporočil, da so 15 Britancev pomilostili in jih bodo izpustili kot "darilo" Veliki Britaniji. Velika Britanija je novico o izpustitvi pozdravila, zadovoljstvo z novico pa so izrazili tudi v EU, ZDA in Rusiji. Britanci naj bi Teheran sicer zapustili v četrtek.

Iran ni iskal spora

Ahmadinedžad je novico o izpustitvi Britancev naznanil na novinarski konferenci in ob tem zatrdil, da Iran ob zajetju mornarjev ni iskal spora, "vendar je obžalovanja vredno obnašanje britanske vlade pripeljalo do podaljšanja tega incidenta".

Ahmadinedžad je britanskega premiera Tonyja Blaira zaprosil, naj mornarjev ne sodi "zaradi resnic, ki so jih izrekli" na več posnetkih, ki so jih predvajali po njihovem zajetju, in naj jih ne kaznuje zaradi njihovih priznanj o nezakonitem vdoru v iranske ozemeljske vode.

Namesto "povečevanja mednarodnih napetosti, moderniziranja britanskega jedrskega orožja in okupacije drugih držav" pa naj se Velika Britanija raje vrne k "pravičnosti in moralnosti", je še dejal Ahmadinedžad med novinarsko konferenco, kasneje pa se je tudi sam srečal z Britanci.

Pred tem se je Ahmadinedžadu zdelo sporno tudi to, da se je Velika Britanija odločila za pot medijske gonje, zgražal pa se je tudi nad pošiljanjem žensk v boj.

Sicer pa je iranski predsednik vojakom, ki so Britance zajeli, domnevno v iranskih vodah, podelil odlikovanja, rekoč, da ne bo Iran nikoli sprejel vdorov v svoje ozemeljske vode.

Britance naj bi medtem po besedah neimenovanega svetovalca iranskega predsednika in neimenovanega britanskega predstavnika predali britanskemu veleposlaništvu, Teheran pa naj bi zapustili v četrtek.

Velika Britanija pozdravila izpustitev

Velika Britanija je nepričakovano novico o izpustitvi mornarjev pozdravila, veselje ob iranski napovedi pa so pokazali predvsem svojci 15 zajetih Britancev. Zadovoljstvo so izrazile tudi ZDA, EU in Rusija. Ob tem so v Washingtonu zanikali trditve, da je izpustitev britanskih marincev in mornarjev povezana z nenadnim dovoljenjem, da pet Irancev, ki jih je ameriška vojska januarja zajela na severu Iraka, obišče iranski diplomat.

Odločitev iranskih oblasti o izpustitvi Britancev je pozdravilo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je iransko odločitev označilo kot "dobrohotno potezo". Ob tem je namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov poudaril, da so k odločitvi Teherana pripomogli tudi ruski pozivi. "Vodili so nas predvsem humanitarni razlogi in dejstvo, da takšni dogodki spodbujajo naraščanje napetosti, kar je trenutno izredno nezaželeno," je še poudaril Losjukov.

Marinci kmalu doma

Zunanji minister predsedujoče EU Nemčije Frank-Walter Steinmeier je medtem izrazil upanje, da bodo napovedi o izpustitvi Britancev sledila dejanja ter da bodo zajeti mornarji in marinci kmalu doma. Ob tem je omenil tudi iranski jedrski program in izrazil upanje, da bo rešitvi zajetih Britancev sledil napredek tudi na področju iranskega jedrskega vprašanja.

Spor med Iranom in Veliko Britanijo je sicer izbruhnil, ko je Iran 23. marca v Perzijskem zalivu zajel osem britanskih mornarjev in sedem marincev, ker naj bi pluli v iranskih ozemeljskih vodah. Med zaostrovanjem spora je Teheran objavil več posnetkov zajetih Britancev, ki so priznali, da so zapluli v iranske vode.

London je medtem vztrajal, da je čoln z vojaki patruljiral v iraških vodah, britanski premier Blair pa je celo opozoril, da bo London pri reševanju zajetih vojakov pomaknil v "drugačno fazo", če diplomatski ukrepi ne bodo zadostovali.

Do rešitve spora je sicer prišlo večji pripravljenosti na pogajanja obeh strani in po neposrednih stikih Londona z vodjo iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost Alijem Laridžanijem.