Datum Blairove zamenjave še ni določen

Vladajoča Laburistična stranka je opredelila postopek določitve naslednika britanskega premiera Blaira, niso pa določili datuma, kdaj naj bi se to zgodilo.

Objavljeno
20. marec 2007 20.20
Tony Blair
London - Vladajoča britanska Laburistična stranka je danes opredelila postopek določitve naslednika britanskega premiera Tonyja Blaira, ki je napovedal odstop s položaja, niso pa pri tem določili datuma, kdaj naj bi se to zgodilo. Nacionalni izvršni odbor (NEC) stranke je odločil, da se finančnemu ministru Gordonu Brownu, ki je najverjetnejši kandidat za Blairovega naslednika, ne bo potrebno podvreči strankarskemu glasovanju, če bo ostal edini kandidat za mesto.

Bo Blair napovedal odstop 2. maja letos?

Postopek za novega strankarskega voditelja se bo sicer začel takoj, ko bo Blair objavil datum svojega odstopa in bo trajal najmanj sedem tednov, so sporočili iz NEC. Mnogi pričakujejo, da bo Blair napovedal odstop, ko bo poteklo 10 let, odkar je zasedel položaj premiera, to je 2. maja letos. Ta datum bo sicer sovpadel z lokalnimi volitvami v Angliji, Škotski in Walesu, ki bodo 3. maja. Če bi tako prišlo do Blairovega odstopa 4. maja, bi po danes sprejetem načrtu stranka dobila novega vodjo okoli 22. junija.

NEC je tudi odločil, da Brown ne bo izpostavljen strankarskim volitvam, na katerih bi ga potrdili za naslednika, če bo edini kandidat. Protikandidaturo sta sicer že napovedala dva poslanca, John McDonnell in Michael Meacher, vendar pa morata najprej zbrati po 44 nominacij s strani laburističnih poslancev, da bi se lahko uvrstila na možne volitve.

Izbrani vodja stranke bo kot voditelj največje britanske parlamentarne stranke avtomatično postal premier, ne da bi bile potrebne splošne volitve.

Brown obtožen "stalinistične brezobzirnosti"

Browna, verjetnega Blairovega naslednika, pa je nekdanji kolega danes obtožil, da svoj resor vodi s "stalinistično brezobzirnostjo". Brown ima "zelo ciničen pogled na človeštvo in na svoje kolege," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Financial Times dejal nekdanji visoki uradnik ministrstva Andrew Turnbull.

Kot je še povedal Turnbull, je Brown izredno avtoritativen vodja, ki svojim kolegom ne dovoljuje nikakršne razprave. Njegove odločitve morajo preprosto sprejeti kot izvršeno dejstvo. Nadzor nad finančnim ministrstvom je zato močnejši, vendar za ceno vladne kohezije, meni Turnbull. Ne glede na to, ali si nad Brownovim načinom dela navdušen ali obupan, pa moraš občudovati njegovo "golo stalinistično brezobzirnost", je še dejal uradnik, ki je finančno ministrstvo zapustil leta 2002.

Podpora laburistom (in Brownu) upada

Sicer pa je Brown danes doživel še en udarec. Časnik The Guardian je namreč objavil rezultate najnovejše javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da podpora laburistom, ki jim pripada Brown, v primerjavi z opozicijskimi konservativci še naprej upada, obenem s priljubljenostjo Browna. Prednost konservativcev pred laburisti tako znaša že deset odstotnih točk, medtem ko je bila minuli mesec razlika v javni podpori strankama še odstotek manjša.

Še večja pa je razlika v priljubljenosti konservativnega voditelja Davida Camerona in Browna. Medtem ko bi Camerona kot premiera podprlo 43 odstotkov vprašanih, podporo Brownu izraža le 28 odstotkov. Prednost Camerona se je tako od minulega meseca povečala za dodatni dve odstotni točki, ugotavlja raziskava, realizirana na vzorcu 1.011 odraslih.