Degert zadovoljen s hrvaškimi pogajanji z EU

Vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem, Vincent Degert, je dejal, da pogajanja med Hrvaško in Evropsko unijo dobro napredujejo, kar se tiče odpiranja pogajalskih poglavij.

Objavljeno
06. februar 2007 15.49
Vincent Degert
Zagreb - Vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem, Vincent Degert, je dejal, da pogajanja med Hrvaško in Evropsko unijo dobro napredujejo, kar se tiče odpiranja pogajalskih poglavij, vendar je pred Hrvaško še veliko trdega dela.

Na rednem mesečnem srečanju z novinarji v Zagrebu je Degert povedal, da je "ključ uspešnih pogajanj reforma javne uprave, ki mora postati bolj učinkovita na vseh področjih, od transporta in carine do zaščite okolja".

Degert je ponovil, da sta prioriteti tudi reforma pravosodja in boj proti korupciji, še enkrat pa je poudaril, da so hrvaška pogajanja z EU ločena od turških pogajanj in da je Hrvaška pred Turčijo, ne le v številu odprtih poglavij, ampak tudi vsebinsko.

Predstavnik komisije je ob tem spomnil, da je Hrvaška po končanem pregledu skladnosti hrvaške zakonodaje z evropsko - t.i. screening - začasno zaključila dve od 33 pogajalskih poglavij, o katerih bodo potekala pogajanja. Dodatna tri je odprla konec decembra lani, za nadaljnja štiri pa je poslala pogajalska stališča v Bruselj. Slednja bodo verjetno odprli na prvi naslednji ministrski seji s predstavniki EU, je napovedal Degert.

Za sedem poglavij je Hrvaška dobila merila uspešnosti (benchmark), v Svetu EU pa razpravljajo o osmih poglavij, je dejal Degert. Dodal je, da bo komisija podala Svetu EU mnenje o preostalih devetih poglavij do konca aprila. "Takrat bodo končana tehnična dela in se bo lahko začel proces izpolnjevanja meril", je povedal Degert.

Degert je še napovedal, da bodo v naslednjih mesecih Hrvaško obiskali nekateri člani Evropske komisije. Najprej bo 6. marca na Hrvaško prišel komisar za zaposlovanje in enake možnosti Vladimir Špidla, potem v začetku aprila podpredsednik komisije Franco Frattini, maja pa bo Hrvaško spet obiskal komisar za širitev EU Olli Rehn.