Del Ponte: Haradinaj je gospodar vojne

Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je zatrdila, da bo njeno tožilstvo dokazalo, da imajo vsi trije obtoženci, Haradinaj, njegov prvi sodelavec Brahimi in jetničar Balaj krvave roke.

Objavljeno
05. marec 2007 22.15
Ramush Haradinaj na haaškem sodišču
Haag - Ramush Haradinaj in njegova soborca Idriz Balaj in Lahi Brahimi so "gangsterji v uniformah" je v uvodni besedi prvega dne sojenja nekdanjemu poveljniku Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in nekdanjemu kosovskemu premieru ter soobtoženima povedala glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Carla Del Ponte, poročajo srbski mediji. V mestu Dečane se je medtem nekaj tisoč njegovih privržencev zbralo na mirnem protestnem shodu zaradi sojenja v Haagu.

"Gangsterji v uniformah"

Obtožnica Haradinaja bremeni zločinov proti človečnosti ter kršitev pravil in običajev vojskovanja, konkretno, pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi v zahodnem delu Kosova v obdobju od 1. marca do 30. septembra 1998. Balaja in Brahimija, ki sta bila takrat podrejena Haradinaju, pa obtožnice bremeni zločinov proti človečnosti nad pripadniki manjšinskih skupin ter kršitev pravil in običajev vojskovanja. Vsi trije so zanikali obtožbe.

Del Pontejeva: Obtoženci imajo krvave roke

Del Pontejeva je danes zatrdila, da bo njeno tožilstvo dokazalo, da imajo vsi trije obtoženci, "gospodar vojne" Haradinaj, njegov prvi sodelavec Brahimi in jetničar Balaj krvave roke. To je bila kri nedolžnih civilistov, ki niso podpirali prvobtoženega in OVK, v zločinih obtožencev pa "ni ničesar plemenitega, herojskega in domoljubnega, nasprotno, to so bili krvavi in brutalni umori", je poudarila tožilka.

Po besedah odvetnika obrambe Bena Emmersona se je Haradinaj boril v častni vojni. Soočen s prevladujočo silo združenih srbskih enot, je skušal organizirati obrambo albanskih prebivalcev. "Vodil je kot primer. Nikoli ni pričakoval od prostovoljcev OVK, da se bodo borili v bitkah, v katerih se ni bil sam pripravljen boriti," je dodal.

Problem zastraševanja prič

Glavna tožilka je tudi danes izpostavila problem prič, katerih zastraševanje je "stalni problem". Del Pontejeva je še opozorila, da bo morala umakniti obtožnico, če ji na sojenje v Haag ne bo uspelo pripeljati prič. Kot je znano, je obtožba za sojenje kosovski trojki predlagala skoraj 100 prič. Za 33 naj bi veljali posebni varnostni ukrepi, nekatere pa so celo preselili iz krajev, kjer stalno prebivajo, kar je danes potrdila tudi Del Pontejeva.

Shod kot podpora Haradinaju

V mestu Dečane v zahodnem delu Kosova, blizu katerega je Haradinajeva rojstna vas Glođane, pa se je na napovedanem shodu zbralo nekaj tisoč lokalnih Albancev. "Mirni pohod" podpore 38-letnemu Haradinaju je minil brez incidentov, srbski mediji pa poročajo, da so za njegovo prireditev poskrbele lokalne oblasti in politične stranke.

Haradinaj je sicer vodja članice vladajoče koalicije, Zveze za prihodnost Kosova (AAK), haaško sodišče in misija ZN v pokrajini (UNMIK) pa sta mu dovolila, da je bil na čelu stranke tudi ves čas, ki ga je prebil na začasni prostosti do začetka sojenja, od 9. junija 2005, do vrnitve v pripor v Sheveningenu 26. februarja letos.