Del Pontejeva kritizira odziv EU na razsodbo ICJ o Srbiji

Carla Del Ponte je kritizirala odziv EU na razsodbo Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je Srbijo oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH v letih 1992-1995.

Objavljeno
14. marec 2007 16.38
Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana
Haag - Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je kritizirala odziv EU na razsodbo Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je Srbijo oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH v letih 1992-1995. Po mnenju Del Pontejeve je odziv EU in predsedujoče Nemčije, ki je izrazila upanje, da bo razsodba "prispevala k zaprtju bolečega poglavja v zgodovini regije," zelo zadržan.

"Odziv mednarodne skupnosti, predvsem pa predsedujoče EU na razsodbo se zdi precej zadržan," je poudarila Del Pontejeva, potem ko je 26. februarja Meddržavno sodišče (ICJ) Srbijo oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH ter zavrnilo zahtevo BiH po izplačilu odškodnine. Obenem je sicer razsodilo, da je Srbija s tem, ko ni izkoristila svojega očitnega vpliva na bosanske Srbe, da bi preprečila genocid nad bosanskimi Muslimani v Srebrenici, kršila mednarodno pravo.

Solana ni omenil kršitve Konvencije o preprečevanju genocida

Del Pontejeva je poudarila, da visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana v svojem sporočilu za javnost ni omenil dejstva, da je Srbija kršila Konvencijo o preprečevanju genocida, ampak je le poudaril, da pri razsodbi ni šlo za "kolektivno kazen" in vse strani pozval, naj spoštujejo sodbo in prispevajo k "zaprtju bolečega poglavja v zgodovini regije".

Glavna tožilka haaškega sodišča je izrazila tudi zaskrbljenost, da glavna haaška obtoženca, nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića in generala Ratka Mladića ne bi pripeljali pred haaško sodišče in jima sodili za genocid v Srebrenici leta 1995. Del Pontejeva je sicer oblasti v Beogradu že večkrat obtožila, da niso naredili vsega, kar je v njihovi moči, da bi obtoženca prijeli.