Del Pontejeva za pritisk EU na Srbijo

Evropska unija mora po oceni glavne haaške tožilke Carle Del Ponte doseči, da se bodo obtoženi vojnih zločinov v BiH kmalu znašli v haaškem priporu.

Objavljeno
05. marec 2007 12.57
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Berlin - Takoj po objavi razsodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) o genocidu med vojno v BiH prejšnji teden je glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte poslala predsedujoči Evropski uniji, nemški kanclerki Angeli Merkel pismo, v katerem jo je pozvala, naj unija nadaljuje pritisk na Srbijo. "Naloga EU je, da še naprej vrši pritisk," je v pogovoru za najnovejšo izdajo nemškega tednika Focus pojasnila tožilka.

Del Ponte: Razsodba ICJ mora biti uresničena

Evropska unija mora po ocenah Del Pontejeve doseči, da bo razsodba ICJ uresničena, konkretno, da se bodo nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić in drugi obtoženi vojnih zločinov v BiH kmalu znašli v haaškem priporu. "Pogajanja, ki jih je EU lani prekinila s Srbijo, se v nobenem primeru ne smejo nadaljevati, vse dokler ne bosta Mladić in Karadžić v Haagu," je za Focus povedala glavna haaška tožilka.

Pri tem je ostro zavrnila ocene nekaterih evropskih politikov, da bi se lahko pogajanja s Srbijo o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju, ki so bila prekinjena ravno zaradi nezadostnega sodelovanja Beograda s haaškim sodiščem, nadaljevala tudi brez aretacije glavnih obtoženih za vojne zločine. "Slišati je, da bi se pogajanja morala znova obnoviti. Odločitev ICJ nam lahko pomaga to preprečiti," je dejala. "Pričakujem, da bo Merklova pokazala, da sta zakon in sodstvo pri njej velikega pomena," je dodala.

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je minuli ponedeljek Srbijo oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH v letih 1992-1995 ter zavrnilo zahtevo BiH po izplačilu visoke denarne odškodnine. Obenem je sicer razsodilo, da je Srbija s tem, ko ni izkoristila svojega očitnega vpliva na bosanske Srbe, da bi preprečila genocid nad bosanskimi Muslimani v Srebrenici, kršila mednarodno pravo.