Demokrat Edwards za predsednika

Nekdanji demokratski senator iz zvezne države Severna Karolina John Edwards je napovedal kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah leta 2008.

Objavljeno
28. december 2006 09.51
Demokratski kandidat John Edwards še vedno upa na preobrat - vsaj tako je rekel v nagovoru zbranim privržencem
New Orleans – Nekdanji demokratski senator iz zvezne države Severna Karolina John Edwards, ki je leta 2004 kandidiral za podpredsednika ZDA, je v sredo malce po nesreči in prehitro napovedal svojo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2008. Edwards je nameraval svojo odločitev objaviti danes, dan po novici o smrti nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda, vendar pa so njegovo napoved pomotoma objavili dan prej.

Edwards je hotel svojo predsedniško kandidaturo uradno naznaniti danes, ko bi imel v ozadju New Orleans, ki ga je lani uničil orkan Katrina, vendar pa je nekdo iz njegovega predvolilnega tabora poslal pisma podpornikom z napovedjo kandidature, kar so izvedeli mediji in duh je ušel iz steklenice v skladu z Edwardsovim sloganom "Jutri se začne danes".

53-letni John Edwards je bil leta 1998 izvoljen v zvezni senat, ko je premagal Laucha Fairclotha iz Severne Karoline, vodilnega republikanskega zagovornika odstavitve predsednika Billa Clintona zaradi afere z Monico Lewinsky. Leta 2003 je napovedal svojo predsedniško kandidaturo in je s svojim pozitivnim nastopom, brez negativne kampanje ter z optimizmom uspel navdušiti dovolj demokratov, da si ga je senator iz Massachusettsa John Kerry izbral za podpredsedniškega kandidata.

Edwards je bil boljši kandidat od Kerryja, vendar pa so republikanci leta 2004 uspešno "strašili" s terorizmom, zato so demokrati izbrali Kerryja kot bolj izkušenega kandidata. Kerry se je potem izkazal kot polomija in Edwards se je po porazu umaknil iz politike ter iz ozadja začel graditi svojo bazo za volitve, glede katerih se je odločil šele, ko je bil prepričan, da bo vse v redu z njegovo ženo, ki je prebolela raka.

Hillary Clinton in Barack Obama še nista napovedala kandidature

Edwards je leta 2004 poudarjal, da obstajata dve Ameriki. Ena za bogate in vplivne ter druga za vse ostale, ki pa je bilo sporočilo, ki je sredi republikanske kampanje zastraševanja s terorizmom izzvenelo v prazno. Sedaj, ko so se volivci tega naveličali, kar so dokazali s porazom republikancev na novembrskih kongresnih volitvah, pa ima Edwards s svojim sporočilom veliko več možnosti za uspeh. Moral pa se bo še dokazati v odnosu do bolj znanih demokratskih senatorjev kot sta Hillary Clinton in Barack Obama, ki pa morebitne kandidature še nista napovedala.

Zdravstveno zavarovanje za vse Američane

Edwards je sicer v prehitro objavljenem pismu podpornikom napovedal, da si bo prizadeval za zagotovitev zdravstvenega zavarovanja za vse Američane, za utrjevanje srednjega razreda in odpravo revščine. Napovedal je tudi boj proti segrevanju ozračja, da bo razbil ameriško in svetovno odvisnost od nafte ter da bo ponudil pravo vodstvo glede Iraka, od koder se morajo po njegovem mnenju ameriške enote umakniti, ne pa poglabljati spopadov.

Iz demokratskega tabora še Vilsack in Kucinich

Edwards je sicer tretji demokrat, ki je napovedal, da se bo potegoval za predsedniškega kandidata Demokratske stranke na volitvah leta 2008. Pred njim sta jo že napovedala guverner Iowe Tom Vilsack in član predstavniškega doma iz Ohia Dennis Kucinich.