Demokrati napovedujejo težave Bushevemu iraškemu načrtu

Nova iraška strategija ameriškega predsednika Georgea Busha je bila v petek znova deležna kritik s strani ameriških demokratov, zaskrbljeni pa so tudi nekateri republikanci.

Objavljeno
13. januar 2007 09.51
Gates (levo) in Pates (v sredini): Učinkovitost v Iraku odvisna od Iračanov samih
Washington - Nova iraška strategija ameriškega predsednika Georgea Busha je bila v petek znova deležna kritik s strani ameriških demokratov, da gre le za nadaljevanje dosedanje neuspešne politike, zaskrbljeni so tudi nekateri republikanci. Demokrati tudi napovedujejo pogojevanje izplačila finančnih sredstev za vojne, Bush pa je dobil tudi nekaj zagovornikov.

V petek ga je najbolj odmevno zagovarjal njegov nasprotnik iz časov predsedniške kampanje leta 2000, republikanski senator iz Arizone John McCain, ki bi si sicer želel videti v Iraku še več ameriških vojakov kot le 21.500, kolikor jih namerava dodatno poslati Bush. McCain je napadel tiste, ki zahtevajo umik in jih opozoril, da bi to pomenilo, da se bodo morale ZDA v prihodnje spet vrniti v najbolj eksplozivno regijo na svetu, kjer bo takrat divjal širši regijski konflikt.

Busha so med drugim branili tudi drugi republikanci, kot je sicer občasni kritik ameriške administracije, senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, v bran pa mu je stopil tudi nekdanji demokrat, sedaj neodvisni senator iz Connecticuta Joseph Lieberman. Predsednika pa je ostro napadel demokratski senator iz Zahodne Virginije Robert Byrd. Byrd je dejal, da je bil Bushev govor, v katerem je napovedal novo strategijo, podoben tistim, ko je "prodajal" nevarnost iraškega orožja za množično uničevanje.

Demokrati: V zakonu o financiranju iraškega načrta tudi pogoj za Guantanamo

Demokratski kongresnik iz Pennsylvanije John Murtha je napovedal, da bo v zakon o financiranju napotitve dodatnih ameriških enot v Iraku dodal pogoj, da se nemudoma zapre taborišče za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi. Izplačilo denarja bo skušal pogojevati tudi s tem, da se vojakom omogoči več časa za urjenje in počitek med pošiljanjem na bojišče. Napotitev dodatnih 21.500 vojakov v Irak naj bi stala okrog 5,6 milijarde dolarjev, Bush pa bo že februarja prosil za dodatnih 100 milijard dolarjev za Irak in Afganistan.

Demokrati, ki imajo od letos naprej večino v obeh domovih kongresa, mu bodo denar seveda odobrili, vendar pa načrtujejo vrsto neprijetnih, čeprav le simboličnih glasovanj za izražanje nasprotovanja novi strategiji. Republikanci v teh dneh delujejo kot nekoč demokrati, saj so slišali glas volivcev novembra lani in se bojijo, da jih bo podpora Bushu in nepriljubljeni vojni leta 2008 še bolj zdesetkala.

Gates in Pates: Učinkovitost v Iraku odvisna od Iračanov samih

Bushevo novo strategijo sta v petek v senatnem odboru za oborožene sile razlagala obrambni minister Robert Gates in načelnik štaba združenih poveljstev general Peter Pace. Oba sta trdila, da bo učinkovitost nove strategije v veliki meri odvisna od Iračanov samih, ki jim je Bush menda povedal, da ameriška podpora ni neskončna. Gates je senatorje tudi pomiril, da nimajo nobenih načrtov za napad na Iran.

Bushevo novo strategijo pa gredo konec tedna v Irak preverjat demokratska senatorka Hillary Clinton iz New Yorka, skupaj demokratskim senatorjem iz Indiane Evanom Bayhem ter republikanskim kongresnikom iz New Yorka Johnom McHughom. Sestali se bodo z vodilnimi predstavniki iraške vlade ter ameriške vojske. Clintonova nasprotuje povečanju števila ameriških vojakov v Iraku, zagovarja pa povečanje v Afganistanu.