Demokrati svarijo Busha

Ameriški demokrati so opozorili predsednika Busha, da brez posebne odobritve kongresa ne sme ukazati napada na Iran. Vendar naj ZDA ne bi iskale izgovora za napad.

Objavljeno
16. februar 2007 12.52
Prva demokratka predstavniškega doma Nancy pelosi
Washington - Demokratska predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v četrtek dejala, da predsednik ZDA George Bush nima pooblastil za napad na Iran in tega brez posebne odobritve kongresa ne sme storiti. Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid pa je prav tako v četrtek sporočil, da bo senat v soboto glasoval o enaki neobvezujoči resoluciji v podporo ameriškim enotam v Iraku in hkrati proti povečanju števila vojakov v tej državi, o kateri poteka razprava v predstavniškem domu.

Bushevi kritiki vidijo precej vzporednic med trenutnimi kritikami administracije na račun Irana in retoriko, ki je v ZDA vladala pred vojno proti Iraku leta 2003. Bush je v sredo zatrdil, da ni nobenega dvoma, da prihaja eksploziv, ki prebija ameriške oklepe v Iraku, iz Irana, vendar pa je priznal, da nima dokazov, da bi se to dogajalo z vednostjo političnega vrha v Teheranu. Nekateri konservativni komentatorji menijo, da ima Bush vsa pooblastila za napad na Iran, saj naj bi ta izhajala iz kongresne resolucije, s katero je leta 2002 dobil zeleno luč za vojno proti Iraku. Pelosijeva nasprotno trdi, da temu ni tako in da brez dovoljenja kongresa Bush ne sme začeti nove vojne.

Bush resolucije ne bo upošteval

V predstavniškem domu se je medtem v četrtek nadaljevala razprava o neobvezujoči resoluciji, ki izraža podporo vojakom v Iraku in hkrati nasprotuje Bushevemu načrtu o napotitvi dodatnih 21.500 vojakov v Irak. Republikanci, ki resoluciji nasprotujejo, so trdili, da je nesmiselna in zmanjšuje moralo vojakov v Iraku, po drugi strani pa kaže na neenotnost ameriške politike. Demokrati kljub temu pravijo, da gre le za prvega v vrsti korakov, s katerimi bodo skušali Busha prisiliti, da resnično spremeni politiko do Iraka. Demokrat John Murtha iz Pennsylvanije je napovedal, da bo v zakon o izrednem financiranju vojne v Iraku in Afganistanu dodal amandma, ki prepoveduje napad na Iran brez odobritve kongresa in prepoveduje napotitev dodatnih enot v Irak.

Glasovanje o neobvezujoči resoluciji v predstavniškem domu je sicer napovedano za petek. Predstavniški dom je sprva nameraval počakati na senat, vendar pa so senatna pravila takšna, da omogočajo manjšini precej lažjo blokado predlogov, s katerimi se ne strinja, in republikanci so razpravo o resoluciji že onemogočili pretekli teden. Harry Reid je v četrtek napovedal, da bodo v soboto dali na glasovanje enak predlog resolucije, kot v petek v predstavniškem domu, vendar ni nobenih zagotovil, da bo potrjen. Busheva administracija se ne vmešava, saj gre za neobvezujočo resolucijo, glede katere je Bush že dejal, da je ne bo upošteval. Poteka le nekaj lobiranja med republikanci, da ne bodo v strahu za lastno usodo na volitvah leta 2008 množično prestopili na nasprotni breg.

Gates: ZDA ne iščejo izgovora za vojno z Iranom

Ameriški obrambni minister Robert Gates je v četrtek izjavil, da navedbe, da naj bi Iran pomagal pri urjenju iraških skrajnežev in jim dobavljal orožje, sicer temeljijo na "trdnih dejstvih", vendar pa ZDA ne iščejo izgovora za vojno z Iranom. "Ne načrtujemo vojne z Iranom," je zagotovil.

Kar želijo ZDA doseči v Iraku, je "razbiti mrežo, ki (iransko) orožje predaja v roke tistih, ki ubijajo naše čete," je dejal Gates. Obenem je povedal, da ZDA predvidevajo, da voditelji iranske revolucionarne garde vedo, da iz njihovih vrst prihaja orožje v Irak. Ni pa jasno, kakšno vlogo pri tem igra iransko vodstvo in ali je to neposredno vpleteno v oboroževanje iraških skrajnežev ali ne, je pojasnil.

V preteklih dneh so se namreč ameriški predstavniki zapletali v različne trditve glede vpletenosti Irana v iraški konflikt. Po nedeljskih navedbah neimenovanega uradnika, da je v oboroževanje iraških skrajnežev vpleten tudi iraški politični vrh, je načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace v torek povedal, da nima dokazov o vpletenosti iranskega vodstva v dobavo eksplozivnih sredstev upornikom v Iraku.

Podobno je v sredo priznal tudi ameriški predsednik George Bush. Ni dvoma, da orožje, ki v Iraku ubija ameriške vojake, prihaja iz Irana, je dejal. Ali se to dogaja po ukazu iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, pa v ZDA ne vedo, je priznal.

Pomembno je ločevati dejstva in domneve, ki jih ZDA oblikujejo na osnovi teh dejstev, je poudaril Pace, ki se je v četrtek pridružil Gatesu na novinarski konferenci.