Demokrati večji optimisti glede volitev

Zadnji anketi ameriških medijev kažeta, da le 46 odstotkov republikancev pričakuje zmago republikanskega kandidata na predsedniških volitvah leta 2008.

Objavljeno
13. marec 2007 09.53
Hillary Rodham Clinton, članica ameriškega senata iz vrst demokratske stranke
New York - Zadnja anketa ameriškega časopisa New York Times in televizije CBS je pokazala, da le 46 odstotkov republikancev pričakuje zmago republikanskega kandidata na predsedniških volitvah leta 2008, medtem ko zmago demokratskega kandidata pričakuje kar 78 odstotkov demokratov. Anketa televizije CNN pa kaže, da med republikanskimi kandidati za predsednika še naprej vodi nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.

Obe anketi sta bili narejeni predvsem za republikance. Po anketi televizije CNN bi za Giulianija volilo 34 odstotkov republikanskih volivcev, za senatorja Johna McCaina 18 odstotkov, za nekdanjega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneyja pa devet odstotkov. Prav toliko bi jih volilo za nekdanjega predsednika predstavniškega doma Newta Gingricha, ki je pred dnevi povedal, da se bo morda za kandidaturo odločil šele septembra. Nobeden od drugih kandidatov ni dobil treh odstotkov podpore.

Guliani

Giuliani, ki ima nekaj težav s konzervativno bazo zaradi svojih liberalnih pogledov na splav, orožje in pravice homoseksualcev, je pred kratkim dobil podporo dveh znanih konservativcev. Senatorja iz Louisiane Davida Vitterja in nekdanjega glavnega odvetnika zvezne države Teda Olsona, čigar žena Barbara je umrla v terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Oba sta prepričana, da Giuliani ne kandidira, da bi širil liberalne ideje.

McCain

O Giulianiju ima pozitivno mnenje 56 odstotkov republikancev, negativno pa 21 odstotkov. O McCainu ima pozitivno mnenje 47 odstotkov republikancev, 27 ga ocenjuje negativno. Najslabše se je obnesel Gingrich, o katerem ima pozitivno mnenje 25 odstotkov, negativno pa 43 odstotkov republikancev.

Romney

Romney se po drugi strani sooča z negativnim mnenjem Američanov na splošno o njegovi mormonski veri. Po anketi New York Times in CBS 53 odstotkov udeležencev iz obeh strank meni, da Američani ne bodo volili za mormona. Med republikanci jih je takšnega mnenja 51 odstotkov.

Clintonova

Za Giulianija je slaba novica, da 39 odstotkov republikancev ne bi volilo za nekoga, ki ima za sabo več ločitev. Po tej anketi je 60 odstotkov demokratov zelo zadovoljnih z izbiro svojih kandidatov, med katerimi je v ospredju demokratska senatorka Hillary Clinton, 60 odstotkov republikancev pa ni zadovoljnih s svojim seznamom in bi radi še kakšnega kandidata.

Hagel se obotavlja, Thompson razmišlja o kandidaturi

Republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel je v ponedeljek v Omahi dejal, da se bo o morebitni predsedniški kandidaturi za leto 2008 morda odločil enkrat letos, že v nedeljo pa je možnost vstopa v ekipo republikancev, ki se potegujejo za predsedniško nominacijo stranke, napovedal filmski in televizijski igralec ter nekdanji senator iz Tennesseeja Fred Thompson.

Hagel in Thompson sodita med konzervativnejše republikance, z bistveno razliko, da Thompson povsem podpira predsednika Georgea Busha pri iraški politiki, Hagel pa je eden njenih najglasnejših kritikov, pri čemer prekaša tudi večino demokratov v senatu. Sicer oba nasprotujeta pravici do splava, omejitvam na orožje in pravici homoseksualcev do poroke.

Clintonova kritizira selitev sedeža Halliburtona v Dubaj

Ameriška senatorka iz države New York Hillary Clinton je v ponedeljek kritizirala napovedano selitev sedeža podjetja Halliburton iz Houstona v Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Odločitev za selitev je označila kot sramotno in napovedala, da se bodo s tem ubadali v Washingtonu. Napovedano selitev podjetja, ki je bilo povezano s spornimi posli za Irak, so kritizirali tudi drugi demokrati.

Generalni direktor Halliburtona Dave Lesar je v soboto iz Bližnjega vzhoda sporočil, da se bo skupaj z ožjim vodstvom preselil v Dubaj, kjer bo po novem sedež podjetja, ki ga je nekoč vodil podpredsednik ZDA Dick Cheney in ki je bilo tarča napadov demokratov vse od začetka vojne proti Iraku. Halliburton je namreč kot za šalo dobival pogodbe od ameriške vlade za delo v Iraku in to brez javnih natečajev.Zadnja zvezna preiskava je Halliburton obtožila odgovornosti za 2,7 milijarde dolarjev škode skladu za obnovo Iraka zaradi prevelikega zaračunavanja in poneverb. Halliburton je leta 2006 pridelal 2,3 milijarde dobička od skupnih prihodkov 22,6 milijarde dolarjev.