Demokrati želijo omejiti Busheva vojna pooblastila

Demokratski senatorji pripravljajo zakon, s katerim bi ameriškemu predsedniku Bushu odvzeli široka pooblastila za vodenje vojne v Iraku. Nov zakon naj bi vlogo ameriških sil v Iraku omejil

Objavljeno
23. februar 2007 19.56
Skupni seji ameriškega kongresa ob govoru predsednika Busha o stanju v državi so se pridružili tudi vrhovni nosilci drugih političnih funkcij
Washington - Demokratski senatorji pripravljajo zakon, s katerim bi ameriškemu predsedniku Bushu odvzeli široka pooblastila za vodenje vojne v Iraku, ki mu jih je kongres podelil leta 2002. Nov zakon naj bi vlogo ameriških sil v Iraku omejil na boj proti teroristični mreži Al Kaida, urjenje iraške vojske in varnostnih sil ter ohranjanje celovitosti iraške države.

Vodja demokratske večine Harry Reid bo predlog predstavil naslednji teden, verjetno pa ga bo poskušal vključiti v protiteroristično zakonodajo, o kateri bodo razpravljali še ta mesec. Republikanci so sicer nedavno dvakrat preprečili demokratom, da bi v senatu sprejeli neobvezujočo resolucijo, ki bi nasprotovala povečanju števila ameriških vojakov v Iraku.

Predstavnik Bele hiše Tony Fratto je povedal, da je zakon iz leta 2002, ki predsedniku omogoča uporabo oboroženih sil na način, "ki se njemu zdi primeren in potreben za zaščito ameriške varnosti pred iraško grožnjo", še vedno veljaven in da "ne misli razpravljati o domnevnem zakonu".

Vsak poskus omejitve predsednikovih pooblastil v vlogi vrhovnega poveljnika bo verjetno naletel na ostro nasprotovanje s strani republikanskih zaveznikov Bele hiše v senatu, poleg tega pa lahko predsednik na vsak sprejet zakon vloži veto.