Demokratska stranka z novim predsednikom

Volivci in simpatizerji največje italijanske Demokratske stranke so v nedeljo za novega predsednika stranke izvolili nekdanjega ministra Piera Luigija Bersanija. Bersani je prejel 52 odstotkov glasov, kažejo rezultati po 35 odstotkih preštetih glasov.

Objavljeno
26. oktober 2009 14.49
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Rim - Volivci in simpatizerji največje italijanske opozicijske stranke - levosredinske Demokratske stranke (PD) so v nedeljo za novega predsednika stranke izvolili nekdanjega ministra Piera Luigija Bersanija. Bersani je prejel 52 odstotkov glasov, kažejo rezultati po 35 odstotkih preštetih glasov.

Bersaniju sta nasproti stala dva kandidata, od katerih je začasni predsednik stranke Dario Franceschini, ki velja za predstavnika katoliškega krila v stranki, prejel 34 odstotkov glasov, senator Ignazio Marino pa 14 odstotkov.

 

Bersani je že razglasil zmago in obljubil, da PD "ne bo stranka enega samega moža, temveč skupina, ki bo delovala kot ekipa". Naslovil je tudi nekaj pikrih pripomb na računa italijanskega premiera Silvia Berlusconija in izrazil ponos, da pripada stranki, ki nima "absolutnega vodje", temveč voditelja izbira na volitvah.

 

58-letni Bersani je sicer kot zelo mlad vstopil v komunistično stranko in kariero nadaljeval v upravi v svoji domači, tradicionalno levo usmerjeni deželi Emilija Romanja. Sloves po vsej državi si je nato prislužil kot minister za industrijo, promet in gospodarski razvoj v več vladah nekdanjega premiera Romana Prodija, pri čemer se je pokazala kot odprt za reforme in privatizacijo.

 

Novega predsednika PD so v nedeljo na okoli 10.000 voliščih po vsej državi lahko izbirali starejši od 16 let, ki so se predstavili kot volivci PD. Udeležba na volitvah je presegla pričakovanja predstavnikov PD - svoj glas je oddalo okoli 2,5 milijona Italijanov.