Demokratski stranki mandat manj

Srbska volilna komisija je sporočila, da je 99,9 odstotkov preštetih glasovnic, oddanih na nedeljskih parlamentarnih volitvah, potrdilo prvotne začasne volilne izide in s tem volilno zmago radikalcev (SRS).

Objavljeno
23. januar 2007 09.09
Tomislav Nikolić
Beograd - Srbska volilna komisija je v ponedeljek zvečer sporočila, da je 99,9 odstotkov preštetih glasovnic, oddanih na nedeljskih parlamentarnih volitvah, v glavnem potrdilo njene prvotne začasne volilne izide in s tem volilno zmago radikalcev (SRS). Komisiji, ki mora končne uradne izide objaviti do četrtka, manjkajo le še podatki s šestih volišč v tujini. Komisija je tudi sporočila, koliko mandatov so dobile posamezne stranke, pri čemer jih je Demokratski stranki (DS) pripadlo 64, eden manj kot so napovedovali doslej.

Več kot 6,65 milijona volilnih upravičencev v Srbiji se je lahko pri oddaji glasu odločalo med 20 kandidatnimi listami, ki jih je oblikovalo okrog 40 političnih strank. V nedeljo je glasovnice oddalo dobrih 4 milijone ali 60 odstotkov volilnih upravičencev.
Kot je v ponedeljek zvečer sporočila volilna komisija, je bilo ime stranke obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Vojislava Šešlja, ki jo začasno vodi Tomislav Nikolić, obkroženo na približno 1,136 milijona ali 28,58 odstotka preštetih glasovnic.

DS srbskega predsednika Borisa Tadića je dobila okoli 908.000 ali 22,72 odstotka glasov, približno 652.000 ali 16,51 odstotka glasov pa je pripadlo Demokratski stranki Srbije (DSS) premiera Vojislava Koštunice, ki se je volitev udeležila v koaliciji z Novo Srbijo (NS) Velimirja Ilića.

Prvi trojki sledijo G17 plus Mladjana Dinkića s 6,83 odstotka glasov in Socialistična stranka Srbije (SPS), katere vodstvo je po smrti haaškega obtoženca Slobodana Miloševića prevzel Ivica Dačić, s 5,64 odstotka glasov. Za politične stranke zavezujoči petodstotni volilni prag je prestopila le še zveza LDP-LSV-GSS-SDU, ki jo vodi Čedomir Jovanović in ki je dobila 5,33 odstotka glasov.

Komisija je tokrat tudi sporočila, koliko mandatov so dobile omenjene liste. Tako bo SRS tudi v prihodnje imela največ poslancev (81). Njej sledi Tadičeva DS (64), Koštuničeva zveza DSS-NS (47), Dinkičeva G17 (19), Dačičeva SPS (16) in Jovanovićeva zveza s 15 mandati.

Na nedeljskih glasovnicah je bilo sicer tudi šest list manjšinskih strank, za katere je veljal t. i. naravni volilni prag, ki ga ni prestopila le koalicija dveh strank vojvodinskih Madžarov. V novem skupščinskem sklicu bodo tako trije poslanci Zveze vojvodinskih Madžarov Jozsefa Kasze, dva poslanca Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina ter po en poslanec Romske stranke, Zveze Romov in dvočlanske zveze Albancev iz juga Srbije.

Glede razdelitve mandatov 250-članske skupščine je skoraj povsem enake podatke kot uradna volilna komisija že poldrugo uro po zaprtju volišč objavil nevladni Center za svobodne volitve in demokracijo (CeSID), ki je tudi v nedeljo poskrbel za vzporedne volitve.