Demonstracije proti Berlusconijevemu razvratu

Vijoličasto ljudstvo, kakor v Italiji pravijo Berlusconijevim povečini zunajstrankarskim nasprotnikom, so ta konec tedna uprizorili več množičnih demonstracij in zahtevali odstop predsednika vlade.

Objavljeno
06. februar 2011 22.06
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Nekateri komentatorji so dogajanje napol v šali in napol zares primerjali z egiptovskimi demonstracijami, Silvio Berlusconi pa je medtem svojim privržencem na video konferenci razlagal, da ni razlogov za vznemirjenje. Vlada ima čedalje močnejšo podporo v parlamentu, Gianfranco Fini pa samo še 1,6 odstotka podpore volivcev. Ko so policisti danes nabunkali demonstrante pred Berlusconijevo vilo v Arcoru, premiera ni bilo tam, že zjutraj je odpotoval drugam, saj so demonstracije pričakovali.

Širšo javnost je sicer bolj od političnega dogajanja zanimalo in pretreslo, ker je Berlusconijev nogometni klub Milan danes samo remiziral in se mu nasprotniki nevarno bližajo, demonstracije proti Vitezu in njegovemu razvratu pa so bile tokrat osredotočene na Lombardijo. Največje so bile včeraj v Milanu, kjer se je v organizaciji gibanja Svoboda in pravica zbralo vsaj deset tisoč ljudi, med njimi tudi pisatelji, tudi najbolj brana Umberto Eco in Roberto Saviano. Zraven je bila italijanska intelektualna smetana, z njimi je bil tudi Berlusconijev zgodovinski nasprotnik, tajkun Carlo De Benedetti, med drugim tudi lastnik časnika Repubblica in tednika Espresso.

Včeraj so demonstracije minile mirno, drugače pa je bilo danes, ko so se »vijolični« zbrali v Arcoru blizu Milana. Večina je demonstrirala v središču mesteca, samo manjši del se je pozneje, že po koncu zborovanja, popoldne, napotil proti Berlusconijevemu dvorcu. Ko so bili po mnenju policije preblizu, demonstranti pa so vpili, naj vlada odpravi prostitucijo, je prišlo do manjših spopadov. Policija je uporabila silo in demonstrante razgnala.

Vse drugo je tudi ta konec tedna minilo v slogu italijanskega dogajanja zadnjih tednov, samo poudarki se včasih spremenijo. Glavni akter je bil spet Berlusconi, ki je javno obdeloval sodnike in tožilce in jih obtožil, da se vtikajo v zasebno življenje in dobesedno vdirajo k Berlusconiju. Skupaj s sodniki so bili tarče napadov novinarji, češ da se pustijo vleči za nos, zato sodelujejo pri preganjanju izvoljenega predsednika vlade.

Premier se je še enkrat lotil tudi svojega nekoč najmočnejšega in najboljšega političnega prijatelja in zaveznika Gianfranca Finija, predsednika parlamenta, ki se ga hoče vladajoča koalicija na vsak način otresti. Fini ne premore več kot poldrugi odstotek podpore volivcev, je danes postregel z zadnjimi podatki anket Silvio Berlusconi. Nobene politične teže nima več, odstopiti mora in se umakniti z odra. Tudi na levici ni nikogar, ki bi me lahko ogrozil, zato bom vladal v miru še dve leti, vmes pa bom izvedel vse reforme, ki sem jih napovedal, je oznanil Berlusconi.

Analitike v Italiji resno skrbi, ker je marsikaj od tega, kar je rekel premier, čisto res. Fini izgublja poslance in podporo volivcev, kar dokazuje vsakršno glasovanje v parlamentu. Na zadnjem glasovanju prejšnji teden je bila Berusconijeva premoč večja kot ob prejšnjih merjenjih moči, pa čeprav so tudi tokrat na združeni, levo-desno-sredinski opozicijski strani napovedovali veliki preboj.