Deseta žrtev ptičje gripe v Egiptu

Zaradi okužbe z virusom ptičje gripe H5N1 je v bolniščnici v Kairu danes umrl 26-letni Egipčan. To je že deseti primer okužbe s ptičjo gripo v tej državi.

Objavljeno
27. december 2006 16.54
Zaščitni ukrepi ob ptičji gripi
Kairo - Zaradi okužbe z virusom ptičje gripe H5N1 je danes umrl 26-letni Egipčan, s čimer se je število smrtnih žrtev tega virusa v Egiptu povzpelo na deset, je danes sporočil predstavnik egiptovskega ministrstva za zdravstvo. Reda Abdel Halim Farid, ki je umrl v bolnišnici v Kairu, je sicer že tretja smrtna žrtev virusa H5N1 v Egiptu ta teden.

Vsi trije umrli Egipčani so prihajali iz province Garbija v delti Nila. Po besedah predstavnika ministrstva za zdravstvo so ponoven izbruh v Egiptu pričakovali, saj je previdnost ljudi upadla, po tem ko med majem in oktobrom do okužb ni prihajalo. Na ministrstvu so izrazili pričakovanje, da se bo število okužb še povečalo, zato so začeli tudi deset milijonov dolarjev vredno kampanjo, v okviru katere poskušajo z opozarjanjem po televiziji, radiu in časnikih okrepiti ozaveščenost ljudi.

Egipt je sicer peta najbolj prizadeta država zaradi virusa ptičje gripe, saj je bilo poleg desetih smrtnih žrtev s tem visoko patogenim virusom od februarja okuženih 18 ljudi.