Desmond Tutu - bojevnik za boljši svet

Legendarnemu bojevniku proti južnoafriškemu apartheidskemu režimu kljub zavidljivi starosti ne zmanjkuje streliva.

Objavljeno
05. oktober 2012 19.42
Posodobljeno
07. oktober 2012 09.00
R. Z.
R. Z.

Legendarnemu bojevniku proti južnoafriškemu apartheidskemu režimu, glasnemu mirovnemu aktivistu in odločnemu zagovorniku človekovih pravic Desmondu Tutuju kljub zavidljivi starosti – danes bo dopolnil 81 let – ne zmanjkuje streliva.

Na to je upokojeni capetownski nadškof nazadnje opozoril konec avgusta, ko je odpovedal udeležbo na neki konferenci v Johannesburgu, ker si ni hotel deliti odra z nekdanjim britanskim premierom Tonyjem Blairom. Le nekaj dni pozneje je Blaira in bivšega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega brez dlake na jeziku označil za vojna zločinca, ki da bi jima morali zaradi njune vloge pri napadu na Irak soditi na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Državnika, ki sta tlakovala pot polomiji v Iraku, pa še zdaleč nista edina, ki jima je Tutu nastavil ogledalo. Tudi izraelske (zaradi ravnanja s Palestinci) in kitajske oblasti (zaradi zatiranja Tibetancev) so se znašle med tarčami, v katere se je zapičila ostra puščica njegovih kritik. Te imajo zagotovljeno medijsko pozornost predvsem zaradi svoje iskrenosti, brezkompromisnosti in doslednosti, kot pritiče človeku, ki je dobršen del življenja posvetil prizadevanju za boljši svet. Visoka moralna drža, ki jo je ohranil tudi v najtežjih preizkušnjah, mu je leta 1984 prinesla Nobelovo nagrado za mir pa tudi vrsto drugih nagrad, ki si jih je prislužil z miroljubnim spodkopavanjem apartheidskega režima in aktivnim prizadevanjem, da bi tudi po njegovem zlomu preprečil rasno obračunavanje v svoji domovini. Te dni so mu priznanje izrekli tudi pri Fundaciji Moa Ibrahima.

Sklad, ki nosi ime v Sudanu rojenega britanskega poslovneža in filantropa, mu je v četrtek izročil enkratno, ekskluzivno nagrado v vrednosti milijon dolarjev »za govorjenje resnice v obraz moči« z dodatnim pojasnilom, da je Desmond Tutu »eden velikih afriških glasov pravice, svobode, demokracije in odgovornega, razumevajočega vladanja«.