Devetdeset mrtvih na severu Afganistana

V provinci Kunduz na severu Afganistana je odjeknila močna eksplozija, pri čemer je bilo ubitih najmanj 90 ljudi, med njimi 40 civilistov. Eksplozijo je povzročil zračni napad Natovih vojaških sil, ki so streljale na cisterni z gorivom.

Objavljeno
04. september 2009 09.29
Ma. J.
Ma. J.
Kabul - V provinci Kunduz na severu Afganistana je odjeknila močna eksplozija, pri čemer je bilo ubitih najmanj 90 ljudi, med njimi 40 civilistov. Eksplozijo je povzročil zračni napad Natovih sil, ki so streljale na cisterni z gorivom za letala, ki so ju ugrabili talibi.

 

Jon Stock, predstavnik ameriških in Natovih vojaških sil v Afganistanu, je potrdil, da so vojaške sile sinoči oziroma danes zgodaj zjutraj izvedle napad v provinci Kunduz, podrobnosti pa ni pojasnil.


Okrožni poveljnik policije Basharyar Parwani pa je povedal, da so talibi poskušali odpeljati cisterni z gorivom, toda pri tem so se zagozdili v reki. Ko so Natove sile bombardirale talibe, je bilo po njegovih besedah poleg tudi veliko civilistov. Napad na zajeti cisterni so odredile nemške enote.

Zahtevo po preiskavi incidenta je izrazil afganistanski predsednik Hamid Karzaj, pridružil pa se mu je tudi britanski zunanji minister David Miliband. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je že odgovoril, da bodo uvedli "skrbno preiskavo".