Dick Marty poskrbel za nadvse žolčno razpravo

Bernda Posselta, evroposlanca iz Münchna in predsednika nemškega panevropskega združenja, je skoraj razneslo od jeze, ko se je po zaprti seji zunanjepolitičnega odbora evropskega parlamenta prikazal iz dvorane.

Objavljeno
11. marec 2011 21.29
Branko Soban, zunanja politika
Branko Soban, zunanja politika
Strasbourg - Za hudo kri in nadvse žolčno razpravo je poskrbel Švicar Dick Marty, poročevalec parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE) o nečloveškem ravnanju z ljudmi in o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu, ki je svoje poročilo predstavil tudi poslancem iz Evropske unije.

Za zaprtimi vrati je divjala prava besedna vojna. In nastal je po svoje neverjeten paradoks. Dick Marty, nekdanji tožilec, je v Strasbourgu nastopal kot parlamentarec, njegovi evropski poslanski kolegi pa so se za en dan nenadoma spremenili v tožilce. Proti njemu kajpak. Vse bolj očitno je, da je Marty s svojim poročilom dregnil v témo, ki bi se ji Evropa najraje izognila. To je bilo tu v evropskem parlamentu včeraj jasno čutiti. Kritike na Martyjev račun so namreč kar deževale.

Francoski poslanec Arnaud Danjean ga je, denimo, obtožil, da je v svojem poročilu pomešal več stvari: domnevno trgovino s človeškimi organi iz leta 1999, tovrstno afero novejšega datuma in nato vse to zabelil še z zloglasno skupino iz Drenice, kjer je imel glavno besedo zdajšnji premier Kosova Hashim Thaqi. Poslanec Danjean je Martyju zabrusil, da pogosto govori o duhovih preteklosti, toda s svojim poročilom jih prav on zdaj znova obuja. Dick Marty je Francozu seveda vrnil udarec in odgovoril, da s tovrstnimi napadi nanj očitno brani Thaqija. Zdajšnji poslanec Arnaud Danjean je namreč kot častnik francoske obveščevalne službe kar lep čas preživel na Kosovu, zato seveda dobro ve, kaj se je tam dogajalo. Bi rad zdaj kaj prikril Evropi?

Nekateri člani Unmika 
so se spajdašili s kriminalci

Bernd Posselt
je bil ob takšni izmenjavi mnenj ves iz sebe. »Marty je nor! Marty ne sprejema kritike! Naj da dokaze na mizo! Zapeljan je bil! Tako kot je bila pred časom zapeljana Carla Del Ponte!« je razburjeno pripovedoval po seji. Doris Pack, njegova nemška evroposlanska kolegica in poznavalka Balkana, je bila precej bolj umirjena. Tudi ona je do Martyja precej kritična. Predvsem zato, ker ni predstavil dokazov za svoje trditve. Toda kljub temu mu je zelo hvaležna, ker je, kot pravi, vendarle opozoril na tri pomembna in neodgovorjena vprašanja. Najprej seveda na to, kaj je na Kosovu v času zločinov iz njegovega poročila počel Unmik. Drugič: zakaj je enako neučinkovit tudi Eulex (v katerega je EU vložila velikanske denarje). In ne nazadnje: Marty ima prav, ko opozarja, da je treba zaščititi priče, saj brez tega ne bo uspešne preiskave. Doris Pack pri tem ni varčevala s kritikami na račun Unmika, saj so se nekateri njegovi predstavniki, kot pravi, povsem spajdašili s kriminalci. Nedopustno je na primer, da je nekdanji visoki predstavnik Unmika danes Haradinajev svetovalec. Je to res pravi način za nepristranskost in pošten obračun s teptanjem človekovih pravic na Kosovu?

Po izjavah nekaterih poslancev se je proti Martyju včeraj obrnilo kakih 75 odstotkov članov zunanjepolitičnega odbora. Toda po nekaterih drugih izjavah ga je podprla kar dobra večina evroposlancev. Med njimi Italijan Pino Arlacchi, ki meni, da mora tudi evropski parlament imenovati svojega poročevalca o dogajanju na Kosovu. Ta svoj predlog bo predstavil že v prihodnjih dneh, je dodal italijanski poslanec, ki zelo dobro pozna Kosovo. Po njegovih besedah je to mafijska država, na političnem površju pa so že ves čas eni in isti ljudje, o katerih vsi vedo, kaj so počeli.

Dick Marty je na zasedanju odbora jasno povedal, da ima priče, ki so neposredno videle krvave zgodbe, opisane v poročilu. Ti ljudje so bili pripravljeni povedati svojo resnico, saj tega nočejo več nositi v sebi. Zanje je to prehudo breme. Toda dokler ne bodo popolnoma na varnem, torej z novim bivališčem zunaj Balkana in seveda z novo identiteto, ne bodo spregovorili pred nobeno preiskovalno komisijo in pred nobenim sodiščem. Marty je pri tem spomnil na italijanske metode iz boja proti mafiji v devetdesetih letih, ko je vlada dvestoodstotno poskrbela za varnost prič. Švicarski senator se kljub bogatim političnim izkušnjam še vedno čudi, zakaj takšen vihar ob njegovem poročilu, saj ni povedal nič takšnega, česar Evropa ne bi vedela. »Novost je pravzaprav samo v tem, da sem to, kar vem, prvi povedal jasno in glasno!« pravi Dick Marty. Očitno se ne zaveda, da je s tem dregnil v izjemno občutljivo temo, o kateri bi v ZDA in Evropi najraje kar molčali.