Dinkovi morilci pred sodiščem

Pet osumljencev za umor turškega novinarja armenskega rodu Hranta Dinka so danes privedli pred sodišče v Carigradu. Ogun Samast je priznal, da je v petek streljal na Dinka in mu s tem vzel življenje.

Objavljeno
24. januar 2007 16.18
Nobelov nagrajenec za književnost Orhan Pamuk
Carigrad - Pet osumljencev za umor turškega novinarja armenskega rodu Hranta Dinka, 52-letnega urednika turško-armenskega tednika Agos, ki se je turškim nacionalistom močno zameril zaradi kritičnega pisanja o množičnih pobojih Armencev med prvo svetovno vojno, so danes privedli pred sodišče v Carigradu, kjer jih čaka branje obtožnic. Med njimi je tudi 17-letni Ogun Samast, ki je priznal, da je v petek streljal na Dinka in mu s tem vzel življenje.

Samast je bil nato pred sodiščem obtožen, nato pa odveden v carigrajski zapor Bayrampasa, je pojasnila njegova odvetnica Levent Yildirim. Kdaj se bo pričel sodni proces, pa Yildirimova ni povedala.

Skrajnež Hayal grozil tudi nobelovcu Pamuku

Nacionalistični skrajnež Yasin Hayal, ki je priznal, da je Samastu priskrbel orožje in denar ter da ga je spodbujal k umoru, je ob prihodu v sodno dvorano izrekel nekaj besed, ki so izzvenele kot grožnja doslej edinemu turškemu Nobelovemu nagrajencu za književnost Orhanu Pamuku. "Bodi pameten, bodi pameten Pamuk," je dejal.

Orhan Pamuk je bil tako kot Dink v preteklosti obtožen razžalitve turške države, a oproščen, tako kot Dink pa je dobil tudi več groženj s smrtjo, zaradi česar je že razmišljal, da bi zapustil državo.

Yasin Hayal je bil sicer v preteklosti že obsojen zaradi sodelovanja v bombnem napadu na restavracijo McDonald's v Trabzonu leta 2004, v katerem je bilo ubitih šest ljudi.

Pogreba Dinka se je v torek v Carigradu udeležilo več tisoč ljudi. Dink je bil zelo kritičen do množičnih pobojev Armencev med prvo svetovno vojno. Poboje je označil za genocid, turški nacionalisti pa njega kot izdajalca. Ker naj bi s svojimi kritikami in mnenji žalil Turke, je bil lani obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen. V zadnjih člankih je sicer pisal, da je prejemal sovražno pošto in grožnje.