Diplomacija razpleta sirski in iranski vozel

Varnostni svet je uskladil resolucijo o Siriji,do preboja je prišlo tudi pri iranskem jedrskem programu.

Objavljeno
27. september 2013 21.45
UN General Assembly Russia
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Pet stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov je po dnevih ostrih pogajanj uskladilo predlog resolucije, s katero bodo uzakonili rusko-ameriški dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. Rusiji je uspelo doseči, da v njej niso določene kazni, če režim v Damasku ne bo izpolnil svojih obljub.

Dogovor je pred potrditvijo v varnostnem svetu morala pregledati še Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki odloča o načrtu za njegovo uničenje. To bo po novih podatkih morda precej hitrejše, kot so domnevali. Rusiji je kljub pritiskom Zahoda uspelo iz dokumenta umakniti neposredne grožnje s posledicami, tudi uporabo sile. To pomeni, da bo za mednarodno odobritev morebitnega vojaškega posredovanja potrebna nova resolucija varnostnega sveta, s čimer si je Moskva zagotovila nadaljevanje svoje uporabe veta, s katero varuje hrbet režimu.

Bela hiša, ki je še pred tremi tedni pripravljala napad brez mednarodne podpore, kasneje pa je vztrajala, da naj resolucija v skladu s sedmim poglavjem ustanoven litine OZN vključuje možnost napada, je sedaj zadovoljna s podrobnim razkritjem sirskih zalog kemičnega orožja in snovi za njegovo izdelavo. Prihodnji teden naj bi se v skladu s predlogom OPCW začel pregled prijavljenih skladišč, inšpektorji naj bi ga končali do novembra. Medtem inšpektorji Združenih narodov v Siriji preiskujejo sedem prizorišč domnevnih kemičnih napadov.

Diplomatski preboj v sirskih pogajanjih je prišel hkrati z oznanilom iranskega zunanjega ministra Mohammada Javada Zarifa, da so v pogajanjih z zunanjo ministrico EU Catherine Ashton in petimi stalnimi članicami varnostnega sveta dosegli napredek pri reševanju spora o jedrskem programu države. Podrobnosti dogovora naj bi uskladili prihodnji mesec na sestanku v Ženevi, po besedah Ashtonove pa naj bi v letu dni videli rezultate. »Konstruktivne pogovore« z Iranom so potrdili tudi predstavniki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).