Diplomatski pingpong razočaral upornike

Dogovor ZDA – Rusija: Kratek rok za razkritje in uničenje sirskega kemičnega orožja.

Objavljeno
14. september 2013 23.30
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Sirija mora v tednu dni mednarodni skupnosti razkriti svoje zaloge kemičnega orožja, uničili pa naj bi ga do sredine prihodnjega leta, je temelj dogovora, ki so ga danes sklenile Združene države in Rusija. Medtem ko mednarodna skupnost pozdravlja diplomatsko rešitev, so jo sirski uporniki zavrnili. Po njihovem je zgolj kupovanje časa za režim v Damasku.

Ameriški zunanji minister John Kerry je danes poudaril, da bi uresničenje dogovora pomenilo večjo varnost za ves svet, toda ameriški časniki v isti sapi navajajo neimenovane vire v ameriški diplomaciji, ki pravijo, da bo dogovor »izjemno težko uresničiti, čeprav je mogoče«. Doseženo naj bi nadgradili z resolucijo varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi temeljila na sedmem poglavju ustanovne listine. Ta določa, da ima varnostni svet pravico ohranjati mir in lahko pri tem uporabi vojaško silo.

ZDA menijo, da so tako ohranile grožnjo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, vendar je ruski zunanji minister Sergej Lavrov že danes znova poudaril, da Rusija, ki ima možnost veta v varnostnem svetu, še vedno nasprotuje uporabi sile. John Kerry je danes zato dejal, da je vojaško posredovanje mogoče »v okviru procesa Združenih narodov ali po odločitvi ameriškega predsednika in naših zaveznikov, če bi presodili, da je to potrebno«. Lavrov po drugi strani trdi, da bi moral kršitve dogovora najprej potrditi izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), nato pa bi o njih razpravljal varnostni svet in sprejel »potrebne, konkretne ukrepe«.

Kitajska usklajena z Rusijo?

V ozadju je tudi stališče Kitajske, ki je doslej v varnostnem svetu skupaj z Rusijo preprečevala obsodbo Asadovega režima in ukrepe proti njemu. Vendar v diplomatskih krogih v Združenih narodih menijo, da Kitajska nima neposrednih interesov na Bližnjem vzhodu in se bo prilagodila Moskvi. Ta je po mnenju Washingtona prevzela odgovornost za ravnanje sirskega režima. Ob tem so izpogajali izjemno kratek urnik za uničenje kemičnega orožja, proces naj bi potekal precej hitreje kot denimo v Libiji, kjer takrat niso divjali spopadi. Po mnenju komentatorjev je tudi to oblika pritiska na Rusijo, da poskrbi za uresničevanje dogovora.

Uporniki brez upanja

Za to bo ključno njegovo spoštovanje pri vseh vpletenih v sirsko državljansko vojno, saj bo drugače izjemno težko zagotoviti varnost inšpektorjev OPCW. Po besedah Lavrova to pomeni sodelovanje sirskih upornikov, ki ameriško privolitev v pogajanje doživljajo kot grenko razočaranje. Poveljnik uporniške Svobodne sirske vojske Salim Idris je danes med obiskom v Istanbulu dejal, da jih dogovor ne zadeva in da se bodo še naprej borili za padec režima. »Kaj pa morilec Bašar, ki je ukazal napad? Naj mu odpustimo? Mednarodna skupnost nas je pustila na cedilu, nimam več nikakršnega upanja.«

Po trditvah upornikov je odločitev ZDA, da ne napadejo, Asada že opogumila in je začel stopnjevati vojaško ofenzivo v predmestjih Damaska. Predstavniki vojaškega sveta upornikov v Damasku tako trdijo, da je vojska v predmestju Džobar znova uporabila kemično orožje in da je v napadu umrlo petnajst ljudi. Neodvisni viri doslej niso potrdili teh navedb, uporniki pa so na spletu objavili posnetke ljudi, ki imajo težave z dihanjem.