Divjaka po plačilu varščine izpustili na prostost

Bosanski general Jovan Divjak, ki so ga po prijetju na dunajskem letališču Schwechat prepeljali v zapor, je že na svobodi. Popoldne so na za to odprt bančni račun namreč položili pol milijona evrov za varščino.

Objavljeno
08. marec 2011 20.57
Barbara Kmažar, Dunaj
Barbara Kmažar, Dunaj
Dunaj – Pristojno sodišče pa še ni odločilo, ali bo 73-letnega generala, ki je za nekatere heroj obrambe Sarajeva, za Srbijo pa vojaški zločinec, ki je leta 1992 ukazal streljati na umikajoče se vojake jugoslovanske vojske, izročilo Srbiji ali ne. Številne priče teh dogodkov sicer zatrjujejo, da je general Divjak celo poskušal preprečiti maščevalne akcije, avstrijski uradniki pa so ga pretekli teden zaradi tiralice, razpisane v Srbiji, kljub temu prijeli na letališču Schwechat.

V ponedeljek zvečer je general dobil pomemben obisk iz svoje domovine, v Avstrijo sta na vrat in nos pripotovala član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić in zunanji minister Sven Alkalaj, avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger pa je za časopis Kurier povedal, da bi bila izročitev Srbiji »nepredstavljiva«. »Prizadevamo si za čimprejšnjo razjasnitev položaja,« je avstrijski tiskovni agenciji APA povedal predstavnik za tisk zunanjega ministrstva. Bosanski srbski voditelj Milorad Dodik je že ostro kritiziral avstrijsko stališče, zadnjo besedo o usodi prijetega generala pa bo imelo pravosodje. Do takrat mora general Divjak ostati v Avstriji.

Še bolj razvpitemu jetniku z območja nekdanje Jugoslavije v Avstriji, nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, so v Salzburgu zaradi strahu pred pobegom še za dva meseca podaljšali pripor.