Divjanje narave v Mehiki terjalo 170 življenj

Po uradnih podatkih je v Mehiki umrl 101 človek, a upanja za 68 pogrešanih, ki jih je zasul plaz, ni več.

Objavljeno
22. september 2013 12.15
TOPSHOTS-MEXICO-FLOODS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Acapulco - V Mehiki, ki sta jo v zadnjih dneh prizadeli siloviti neurji, so začeli z ugotavljanjem škode. Ta bo ogromna, saj bo samo popravilo cest stalo okoli 2,2 milijarde evrov. Predsednik države Enrique Perez Nieto, ki je odpovedal pot na zasedanje Generalne skupščine ZN, je v soboto dejal, da se bo število smrtnih žrtev verjetno povzpelo na okoli 170.

Po zadnjih podatkih je v divjanju narave umrl 101 človek, vendar po predsednikovih besedah skorajda ni več upanja, da bi kateri od 68 pogrešanih iz vasi La Pintada na jugu Mehike, ki jo je zasul zemeljski plaz, preživel.

Mehiški predsednik je s sodelavci v soboto obiskal zvezno državo Guerrero, ki sta jo neurji najbolj prizadeli. Brez strehe nad glavo je ostalo okoli 200.000 ljudi, 60.000 so jih evakuirali.

Ogromna škoda zaradi neurij bo zadala še dodaten udarec gospodarstvu v Mehiki, kjer so morali sicer že v avgustu napoved gospodarske rasti občutno popraviti navzdol. Potem ko so v drugem četrtletju zabeležili 0,74-odstotni padec bruto domačega proizvoda, je namreč vlada sporočila, da za letos pričakuje 1,8-odstotno rast. Pred tem je sicer napovedovala 3,1-odstotno, prvotno pa celo 3,5-odstotno rast.