Divjanje tolp v Braziliji terjalo žrtve

V valu nasilja, ki je zajel Rio de Janeiru, je umrlo najmanj 16 ljudi. Pripadniki tolp so napadli več policijskih postaj in zažgali nekaj avtobusov.

Objavljeno
28. december 2006 15.55
V divjanju tolp je bilo zažganih več avtobusov pri čemer je nekaj ljudi umrlo
Rio de Janeiro - Pripadniki oboroženih tolp so v noči na četrtek izvedli najmanj dvanajst napadov na civiliste in policiste v Riu de Janeiru. Po podatkih brazilskih oblasti je bilo pri tem ubitih 16 ljudi, 22 je bilo ranjenih. Oblasti so tri osumljence že prijele.

Eden hujših napadov se je zgodil, ko so oboroženi pripadniki tolp zažgali avtobus, ki je z 28 potniki v Rio de Janeiro prispel iz sosednje zvezne države Espirito Santo. Pri tem je bilo ubitih najmanj sedem potnikov.

Napadalci so med drugim streljali na pet policijskih postaj po mestu in pri tem ubili najmanj dva policista. V divjanju po mestu so nasilneži tudi zažgali več policijskih vozil. Tri avtobuse so napadalci zažgali tudi na območju Baguja na zahodu Ria de Janeira, kjer se nahaja mestni zapor.

Val nasilja je sredi maja zajel že Sao Paolo, pri čemer je bilo ubitih več kot 170 ljudi. Za napade naj bi bila kriva kriminalna združba Prvo poveljstvo prestolnice (PCC). Mesto se je v nasilju znašlo tudi sredi julija, ko je bilo ubitih devet ljudi.