Dnevi zmede in usodnih Berlusconijevih odločitev

Predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi poskuša vsaj za trenutek odgnati z glavnega odra govorjenje o mladoletnicah in razvratu na dvoru, a mu samo dan ali dva pred pomembnimi, morda usodnimi glasovanji v parlamentu to ravno ne uspeva.

Objavljeno
01. februar 2011 21.52
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Napovedal je odločilne gospodarske reforme in k sodelovanju povabil vso opozicijo, ki je take poteze od njega zadnje dni večkrat javno zahtevala. Zveza za izhod iz krize in za napredek pa je potonila, še preden so se o njej začeli pogovarjati. Demokratska stranka, največja med opozicijskimi, je predlog zavrnila, češ da je prepozen, o tem se je mogoče pogovarjati samo, če Berlusconi naredi korak nazaj. Ker korak nazaj pomeni odstopiti, je počil še en balonček.

V trenutku, ko uradna statistika sporoča javnosti, da se delež brezposelnih med mladimi bliža tridesetim odstotkom, bi bile reforme gospodarstva izjemno dobrodošle, so prepričani vsi. Ko gre za podrobnosti, pa se nihče ne strinja z nikomer.

Finančni minister Giulio Tremonti opozarja, da so odkrili za petdeset milijard evrov davčnih utaj samo med tistimi, ki se lažno prijavljajo kot popolni reveži ali za delo nesposobni invalidi, javni dolg pa tudi že presega 120 odstotkov družbenega bruto proizvoda.

Vsakdo vleče na svojo stran, o Berlusconijevem načrtu reform za dvig gospodarske rasti pa skoraj vsi menijo, da ga je premier predstavil ob nepravem času, verjetno predvsem zato, da bi utišal viharje zaradi svojega zasebnega življenja in zahteve, naj odstopi. Industrijska zbornica svari, da se tudi sindikati ne bodo mogli boriti proti nikomur, ker gospodarstvo tone. Resnično stanje je veliko hujše od Berlusconijevega polepšanega političnega besedičenja, meni zbornica delodajalcev.

Reforme, ki jih glavni direktor Fiata Sergio Marchionne samovoljno že izvaja, čeprav vlada o njih jasno in glasno še ni spregovorila, so že obsodili največji sindikati pa tudi politične stranke so sila previdne, ker se bojijo negativnega odziva med volivci.

Predlog reform in njihova zavrnitev med opozicijo sta vendarle vsaj za pol dneva iz prvih minut oddaj in s prvih strani časnikov izrinila deklico Ruby in njene sodelavke z veselic na dvoru v Arcoru. V parlamentu bodo v četrtek razpravljali o dovoljenju pravosodnim organom, da lahko preiskujejo Berlusconijevega zasebnega računovodjo in nekatere druge sodelavce, osumljene, da so organizirali prostitucijo in plačevali prostitutke. V pristojnem parlamentarnem odboru je zahteva za preiskavo propadla, kako bo v veliki dvorani, ni jasno nikomur.

V četrtek bo v parlamentu na vrsti tudi morda usodno glasovanje o federalni ureditvi Republike Italije, kakor jo zahteva Severna liga, ki zlasti davčni federalizem postavlja kot pogoj za svojo nadaljnjo podporo premieru. Severna liga je tista, ki narekuje ritem prihodnjih dogodkov, če federalizem pade, bodo v Italiji letos predčasne volitve.

Med nasprotniki pa je Berlusconiju že uspelo zanetiti nove spore, ko je domov na večerjo povabil priljubljenega igralca Luca Barbareschija, poslanca Finijeve stranke Prihodnost in svoboda. Barbareschi je po večerji izstopil iz Finijevih vrst. Ali ga je posnemal še kdo na skrajni desnici, bo znano šele ob glasovanju. Finijevi ljudje so te dni v Trstu zahtevali, da oblasti s spomenikov borcem proti fašizmu nemudoma snamejo rdeče zvezde. Te so sicer tudi simbol Republike Italije.