Dnevni Avaz: sum, da Mladić ne bo dočakal sojenja

Ratko Mladić ima menda halucinacije, kliče soprogo in je pod vtisom, da se z njo tudi pogovarja.

Objavljeno
10. oktober 2011 16.02
Posodobljeno
10. oktober 2011 16.19
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Zdravstveno stanje nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, generala Ratka Mladića, ki v zaporu Scheveningen na Nizozemskem čaka na začetek sojenja, se menda naglo slabša, poroča Dnevni Avaz. Kot piše sarajevski časnik tako ni nujno, da bo Mladić dočakal začetek sojenja.

Po poročanju omenjenega časnika so Mladića prejšnji teden, potem ko je izgubil zavest, oživljali celo uro. Vse od tega dogodka ima menda halucinacije, kliče soprogo in je pod vtisom, da se z njo tudi pogovarja.

»Mladić je resnično bolan. Možganska kap je pustila sledi, obnašanje, za katerega so vsi domnevali, da je le igra, pa se je zdaj izkazalo za resničnega,« je za časnik povedal neimenovani vir iz haaškega sodišča. Tribunal bo sicer storil vse, da bi obtoženca obdržali pri življenju − omogočili mu bodo celo, da ga pregleda zdravnik iz Srbije. V 16 letih na begu je Mladić sicerdoživel več kapi, kljub temu pa je haaško sodišče odločilo, da je sposoben za sojenje. Poleg tega so ga sredi avgusta v priporu v Scheveningenu operirali zaradi kile.

Matere iz Srebrenice: Vse je bilo zrežirano

Mnogi sicer sumijo, da vse slabše zdravstveno stanje generala Mladića ni naključje. Tako meni tudi predsednica združenja Matere iz Srebenice Hatidža Mehmedović. »Vse to so zrežirali − čakali, da je [Mladić] skoraj na smrtni postelji, nato pa so ga izročili Haagu. In kaj bo zdaj? Srbija je z njegovo izročitvijo v očeh svetovne javnosti, ki ni nikoli videla bolečine in trpljenja matere ob smrti njenega otroka, izpadla kot korektna in pravna država, kriva pa je ravno toliko kot Mladić,« je dejala. »Hočem, da mu dragi Alah podeli še eno življenje, toda ne kot človeku. Hočem, da bi mesarja, ki je pobil tisoče otrok, le dosegla pravica.«

Nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske so po 16 letih na begu aretirali 26. maja. Čez nekaj dni so ga izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju Jugoslavije, kjer so ga prvič zaslišali tretjega junija. Obtožnica haaškega sodišča ga v enajstih točkah med drugim obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.

Urad glavnega tožilca haaškega tožilca Serga Brammertza je avgusta sicer vložili zahtevo za ločitev sojenja na dva dela. Tako bi Mladiću najprej ločeno sodili za genocid v Srebrenici, kjer je umrlo 8000 muslimanskih moških, zatem pa še za ostale zločine, med drugim tudi obleganje Sarajeva in ostalih bosanskih mest.