Do 25 let zapora

Njavečji tat identitet, 28-letni Albert Gonzales, je sprejel dogovor o kazni do 25 let zapora za obtožnici, ki so jih proti njemu vložili v Bostonu in New Yorku.

Objavljeno
30. avgust 2009 20.00
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Boston - Ameriški zvezni tožilci so v petek v Bostonu obvestili sodišče, da je 28-letni spletni kriminalec Albert Gonzales sprejel dogovor o kazni do 25 let zapora za obtožnici, ki so jih proti njemu vložili v Bostonu in New Yorku. Čaka ga še obtožnica v New Jerseyju, za kar mu grozi do 20 let zapora.

Dogovor ni presenečenje, saj je Gonzales stari znanec policije. Pred leti je tajni službi pomagal loviti podobne kriminalce, vendar pa obenem še naprej kršil zakone. Za obtožnici v Bostonu in New Yorku mu je grozila dosmrtna ječa. Poleg dogovora o zaporni kazni, ki ga mora 15. septembra potrditi še sodišče, je Gonzales predal tudi 1,65 milijonov dolarjev gotovine, stanovanje v Miamiju, osebni avtomobil BMW, pištolo, diamantni prstan in tri ure Rolex.

 

V Bostonu je obtožen za vdor v računalniško mrežo osmih velikih trgovskih verig v ZDA in krajo podatkov o 40 milijonih kreditnih kartic. To je storil lani in do letos je bil to največji primer tovrstne kraje v zgodovini ZDA. V New Yorku so ga obtožili vdora v računalniško omrežje restavracij, pretekli teden pa so ga v New Jerseyju obtožili, da je vdrl v računalniške sisteme podjetja za obdelavo podatkov o plačilih in dve trgovini, pri čemer je prišel do podatkov o 130 milijonih kreditnih in plačilnih kartic. S tem je podrl lasten rekord.