Do konca leta začetek umika iz Iraka?

Ameriški obrambni minister Robert Gates je namignil, da bodo ameriške sile začele Irak zapuščati še pred koncem letošnjega leta, če jim bo uspelo zmanjšati nasilje.

Objavljeno
07. februar 2007 10.48
Robert Gates
Washington – Ameriški obrambni minister Robert Gates je na zaslišanju pred senatnim odborom za oborožene sile v torek namignil, da bodo začele ameriške sile Irak zapuščati še pred koncem letošnjega leta, če jim bo uspelo zmanjšati nasilje in bo znotraj Iraka dosežen politični dogovor. Gates je tudi zagotovil, da zadnja strategija predsednika Georgea Busha, ki predvideva 21.500 dodatnih vojakov v Iraku, ni zadnja priložnost za uspeh.

Na vprašanje republikanskega senatorja iz Virginije Johna Warnerja, kaj se bo zgodilo, če Busheva strategija ne bo delovala, je Gates odvrnil, da ta strategija nikakor ni zadnja možnost za uspeh in da že razmišlja o alternativah. O čem natanko razmišlja, ni želel povedati, ker upa, da jim bo uspelo to, kar izvajajo sedaj.

Večina od 21.500 dodatnih ameriških vojakov odhaja v Bagdad, kjer bi se morale operacije za stabilizacijo razmer začeti že v ponedeljek, vendar pa naj bi jih za nekaj dni odložili. Uspeh ZDA naj bi bil sicer odvisen tudi od tega, ali bo iraška vlada zagotovila udeležbo zadostnega števila lastnih varnostnih sil.

Senatorje je zanimalo še, kako je s pomanjkanjem vojaške opreme, pri čemer jim je Gates zagotovil, da imajo nove sile, ki odhajajo v Irak, vse potrebno. Nekaj zamude je z oklepnimi vozili, vendar pa tiste enote, ki nanje še čakajo, ne bodo šle v boj, dokler jih ne dobijo. To naj bi se zgodilo najkasneje do julija.

Število napadov na ameriško vojsko se je okrepilo

Gates je priznal, da se je število napadov na Američane z ob cestah podtaknjenimi bombami v zadnjem času podvojilo. Čeprav so protiukrepi z elektronskim oviranjem signalov za sprožitev bomb uspešni, se tako število ameriških žrtev zaradi večjega števila napadov in pa zaradi tega, ker naj bi v Irak iz Irana prihajala nova eksplozivna sredstva, ni zmanjšalo.

Fallon zamenjal Abizaida

Senatni odbor za oborožene sile je medtem s 16 glasovi za in nobenim proti potrdil predlagano imenovanje admirala Williama Fallona na položaj poveljnika centralnega poveljstva, ki je zadolženo za Bližnji vzhod. Fallon bo na tem položaju zamenjal generala Johna Abizaida.

S 14 glasovi proti trem pa je bil za načelnika štaba kopenske vojske potrjen dosedanji poveljnik enot v Iraku George Casey. Casey je sicer naletel na nekaj nasprotovanja, saj zadeve v Iraku pod njegovim vodstvom niso šle najbolje. Oba kandidata mora sedaj potrditi še celotni senat.

V štiri mesecih ubitih najmanj 334 vojakov

Ameriška tiskovna agencija AP je danes objavila lastno analizo, ki kaže, da je bilo v zadnjih štirih mesecih v Iraku ubitih več ameriških vojakov, kot v kateremkoli enako dolgem časovnem obdobju od začetka invazije marca 2003. V štirimesečnem obdobju do 31. januarja je bilo namreč ubitih najmanj 334 vojakov, vzrok pa so po navedbah AP vse več bitk na ulicah Bagdada in v drugih mestih. Največ Američanov sicer ubijejo ob cesti podstavljene bombe.

Francija ponovno poziva k umiku iz Iraka

Francija je ZDA v torek pozvala, naj najkasneje v letu 2008 končajo svojo vojaško prisotnost v Iraku. Bela hiša je francoske pozive po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v torek že zavrnila. V Iraku je bilo sicer v minulih štirih mesecih ubitih najmanj 334 ameriških vojakov, kar je več kot v kateremkoli obdobju od začetka vojne marca 2003.

Kot je za televizijo I-Tele v torek izjavil francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy, je odhod ameriških vojakov "edina rešitev" iraškega konflikta. Dodal je še, da državljanska vojna v Iraku že poteka. Francoski premier Dominique de Villepin pa je medtem za britanski Financial Times dejal, da sta določitev urnika popolnega umika in predaja "polne suverenosti" Iračanom predpogoj za vsako politično rešitev iraške krize.

ZDA so pozive obeh Francozov že zavrnile, niso pa presenečene nad njunimi pozivi. "Njune izjave so skladne z njihovimi prejšnjimi izjavami," je tako dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe. Kot je ob tem zatrdil, bi časovni načrt umika, preden bodo iraške sile sposobne zaščititi prebivalce Iraka, vodil v poglobitev nasilja, to pa je nekaj, česar ZDA ne morejo dopustiti.