Dober dan za Balkan

Na predlog slovenske diplomacije je Evropski parlament podprl odpravo vizumov za Srbijo, Makedonijo in Črno goro. Odločitev bo predvidoma začela veljati že 19. decembra letos.

Objavljeno
12. november 2009 12.53
Ka. Ž.
Ka. Ž.
Bruselj - Evropski parlament je v Bruslju podprl odpravo vizumov za Srbijo, Makedonijo in Črno goro.

"Čeprav je bilo kar nekaj poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke skeptičnih do podpore Bosni in Hercegovini in Albaniji za odpravo vizumov takoj, ko državi izpolnita vse tehnične ovire, pa sedaj vidim, da moj trud in želja nista bila zaman, saj je parlament odločno podprl tudi predlog skupne politične izjave s Svetom EU in podporo Komisije, v kateri smo se zavezali, da bo proces za državi hiter in brez zamud", je še dodala poročevalka EP o vizumski liberalizaciji za Zahodni Balkan Tanja Fajon.

"To, da bodo prebivalci Srbije, Črne gore in Makedonije potovali še pred novoletnimi prazniki prav na pobudo moje države, Slovenije, me je še dodatno spodbudilo v sklepnem krogu pogajanj," je predlog slovenske diplomacije o odpravi vizumov za tri države že z 19. decembrom letos komentirala Fajonova. Ta predlog je bil že prejšnji teden široko podprt na evropskem političnem prizorišču.

 

"Izjemnega pomena je tudi, da smo uspeli v poročilo vključiti Kosovo tako, da bi zanj oblikovali časovni načrt za poenostavitev in liberalizacijo vizumskega režima, podoben načrtom za druge države Zahodnega Balkana", je še dejala Fajonova.