Dobernig: Koroški Slovenci niso pravi Korošci 

Predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem Doberniga pozivajo k odstopu.

Objavljeno
07. oktober 2012 16.06
lukan ODSTRANJENA DVOJEZICNA TABLA
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Celovec - Viden član koroških svobodnjakov (FPK) Harald Dobernig je v soboto močno razburkal politiko na avstrijskem Koroškem. Na slovesnosti Koroške brambovske zveze je poskrbel za izjavo, da koroški Slovenci »niso pravi Korošci« in da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini, poroča danes Kleine Zeitung. Njegove izjave so že naletele na ostre kritike, piše Slovenska tiskovna agencija.

Predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem so zato Doberniga danes pozvali k odstopu. »Skrajni čas je, da odstopi,« je za avstrijsko tiskovno agencijo APA izjavil Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev.

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je danes protestiral pri avstrijskem zunanjem ministrstvu zaradi besed Doberniga in dejal, da je šokiran. »Te izjave kažejo, da tako Dobernig kot njegovi bojevniki niso prešli miselnosti masovnega gibanja iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je povzročilo veliko gorja. Očitno Dobernig zaradi močvirja, v katerem se nahaja trenutno, išče druga področja, da preusmeri interes javnosti na temo, ki zgleda da na Koroškem še vedno prime,« je dejal Geržina.

Spomnil je, da so Dobernig in njegovi koroški svobodnjaki (FPK) v velikih težavah zaradi finančnih malverzacij v zvezi s korupcijskim škandalom okoli banke Hypo Alpe Adria, v katerem so bile pravkar izrečene tudi obsodbe proti številnim deželnim politikom. »Očitno je tudi to del taktike Doberniga, da preusmeri pozornost javnosti pred 10. oktobrom,« je še dejal Geržina in izrazil pričakovanje, da bo zvezna vlada reagirala hitro.

Dobernig: Konec zahtevam Slovencev

»Lahko bi dobili občutek, da na Koroškem živi več Slovencev kot pa pravih Korošcev,« je še dejal Dobernig na sobotni slovesnosti koroških brambovcev pred obletnico koroškega plebiscita 10. oktobra. Komaj 32-letni Dobernig je sicer član deželnega sveta oz. vlade, pristojen za finance.

»Moramo se močneje izražati, boriti in pisati pisma bralcev, sicer bodo vsi mislili, da so na Koroškem le še predstavniki Slovencev,« je še dejal in pozval proti dvojezičnosti na Koroškem.

Rešitev glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem je označil za »začetno drogo«, saj da ima slovenska stran »še številne zahteve«. »Ampak zdaj bi moralo biti tega konec,« je dejal Dobernig.

Njegove izjave so že naletele na ostre odzive, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Vodja socialdemokratov (SPÖ) na Koroškem Peter Kaiser jih je označil za grozljive in dejal, da bi jih morali najostreje zavrniti. Kot je ocenil, so te izjave sramotne za Koroško in celotno Avstrijo, zaskrbljujoče pa je tudi, da ima tako mlad človek tako nazadnjaške poglede.

Kritiko je naslovil tudi na deželnega glavarja Gerharda Dörflerja, predsednika FPK, saj meni, da Dobernig škodi tudi gospodarskim in dobrososedskim odnosom s Slovenijo in Italijo, še dodaja STA.