Dobra oskrba okuženih z virusom HIV

Oskrba in pogoji za ljudi, okužene z virusom HIV, so v Sloveniji dobri, je pokazal v Bruslju predstavljeni Euro HIV indeks za leto 2009. V prvi raziskavi se je Slovenija uvrstila na šesto mesto.

Objavljeno
13. oktober 2009 13.48
dan boja proti aidsu
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Bruselj - Oskrba in pogoji za ljudi, okužene z virusom HIV, so v Sloveniji dobri, je pokazal  v Bruslju predstavljeni Euro HIV indeks za leto 2009. V prvi raziskavi politike in prakse držav glede aidsa se je Slovenija med 29 državami skupaj s Slovaško uvrstila na šesto mesto. Prvo mesto je zasedel Luksemburg.

 

"Razširjenost okužbe z virusom HIV v Sloveniji je nizka. Slovenski rezultati so dobri v vseh disciplinah indeksa, z izjemo preventive," je sporočila vodja raziskave Beatriz Cebolla. Ob tem kot dober začetek za izobraževanje javnosti o aidsu priporoča vpeljavo obvezne spolne vzgoje v šolah, kot pomembno pa tudi politiko nadzora za nosečnice, ki bi preprečevala prenos okužbe z matere na otroka.

 

Od tisoč možnih točk jih je Slovenija osvojila 756. Luksemburg na samem vrhu lestvice jih je zbral 857, sledita pa mu Malta s 791 točkami in Švica s 775. Indeks sicer točkuje razmere na področju politike glede aidsa glede na 28 kazalcev, ki pokrivajo štiri področja, in sicer vključevanje in pravice, dostopnost, preventiva in rezultati.

 

Bruseljski think tank Health Consumer Powerhouse, ki je izvedel raziskavo, sicer ugotavlja tudi, da se število z virusom HIV okuženih ljudi povečuje v vseh državah članicah EU, za to namenjena sredstva pa se v več državah zmanjšujejo. Spolno tvegano vedenje poleg tega postaja vse bolj pogosto.

 

V številnih državah je težava kriminalizacija virusa HIV - ljudem grozi kazenski pregon tudi zaradi nenamernega prenosa virusa na drugo osebo, ugotavlja raziskava. Dostop do oskrbe za skupine na robu družbe, kot so neevidentirani priseljenci, ni zagotovljen skoraj nikjer v Evropi, diskriminacija in stigmatizacija okuženih z virusom HIV pa sta pogosti.

 

Bruseljska organizacija, ki je raziskavo izvedla v sodelovanju s švedskim predsedstvom EU, ugotavlja še, da nobena vlada pravzaprav ne ve števila okuženih prebivalcev. Kot glavni zaključek pa navaja, da je na področju politike do virusa HIV in aidsa potrebno storiti še veliko.