Dobrodošlica poslancem iz Romunije in Bolgarije

V Evropskem parlamentu so svoje stolčke uradno zasedli poslanci iz Romunije in Bolgarije. Posebno dobrodošlico jim je ob tem izrekel predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell

Objavljeno
15. januar 2007 21.00
Josep Borrell Fontelles, predsednik Evropskega parlamenta
Strasbourg - V Evropskem parlamentu so danes svoje stolčke uradno zasedli poslanci iz Romunije in Bolgarije. Posebno dobrodošlico jim je ob tem izrekel predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell, ki je ob prihodu v dvorano vsakomur od njih stisnil roko, v plenarni dvorani pa so poleg 25 zastav članic Evropske unije danes izobesili tudi zastavi Romunije in Bolgarije, ki sta članici EU postali 1. januarja.

"Postali smo res velika skupnost," je v nagovoru dejal Borrell in spomnil, da se je po vstopu dvojice držav v EU število poslancev povzpelo na 785, Evropski parlament pa zdaj združuje predstavnike 177 političnih strank. Borrell je pozdravil navdušenje, ki je v obeh državah vladalo ob vstopu v EU, in dodal, da bosta državi okrepili vlogo EU na svetovnem prizorišču. "Dobrodošli v Evropskem parlamentu," je nagovor sklenil Borrell in novim poslanskim kolegom zaželel veliko uspeha pri delu.

Iz Romunije je v Evropskem parlamentu 35 poslancev, iz Bolgarije 18, od danes naprej pa lahko na plenarnih zasedanjih sodelujejo z vsemi pravicami. Poslance sta imenovala parlamenta v Sofiji in Bukarešti, svoje mandate pa bodo opravljali do posebnih volitev v Evropski parlament, ki morajo biti v obeh državah izvedene najkasneje do konca letošnjega leta.

Romunski in bolgarski parlamentarci so okrepili štiri politične skupine v Evropskem parlamentu. V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) sodeluje devet Romunov in štirje Bolgari, v skupini socialistov (PES) 12 Romunov in šest Bolgarov, med liberalci (ALDE) je devet Romunov in sedem Bolgarov. Pet Romunov in en Bolgar pa so člani nove politične skupine skrajne desnice, ki se imenuje Identiteta, tradicija in suverenost.

Po volitvah v Evropski parlament leta 2009 se bo število poslancev ponovno zmanjšalo na 732, kot določa pogodba iz Nice, do zmanjšanja pa bo prišlo s prerazporeditvijo poslancev po državah, pri čemer naj bi večje članice EU izgubile nekaj sedežev.